SANITAT PÚBLICA
Microsites Salut 07/10/2016

Els psicòlegs reivindiquen un lloc en els centres de salut

El COPIB denuncia que aquesta especialitat està marginada en l'Atenció Primària a pesar que un terç de les consultes demanda atenció psicològica

Montse Terrasa
1 min
Javier Torres, degà del COPIB.

PalmaEl Col·legi de Psicòlegs de les Balears (COPIB) reivindica la necessitat que aquests professionals també formin part de la xarxa d'Atenció Primària de les Balears.

Segons Javier Torres, degà d'aquesta institució, la professió del psicòleg està marginada en els serveis que els centres de salut ofereixen, tot i que més d'un terç de les consultes demanen un professional de la salut mental.

Dilluns que ve és el Dia de la salut mental, data que el COPIB aprofita per demanar major presència en el sistema sanitari públic de les Balears.

Avantatges de la incorporació

La incorporació dels psicòlegs a l'Atenció Primària "beneficiaria la ciutadania i a mitjan termini també l'Administració, perquè alleujaria la càrrega assistencial dels metges de família, reduiria despeses en la prescripció de fàrmacs com depressius i ansiolítics, i disminuiria els efectes secundaris derivats del seu consum", diu Torres.

"L'Atenció Primària és la porta d'accés del pacient al sistema sanitari i s'hi solen assistir per primera vegada la majoria dels trastorns mentals de la població", ressalta el degà dels psicòlegs.

Mariona Fuster, vocal de Psicologia Clínica i de la Salut del COPIB, explica que el sistema de salut de les Balears és un dels pitjors dotats en atenció a la salut mental, amb una ràtio de 5,1 psicòlegs per 100.000 habitants; dista molt de la mitjana europea (18/100.000) i de països com Alemanya (51,1 /100.000) i Finlàndia (79/100.000).

stats