SALUT
Microsites Salut 13/06/2016

“El sol és molt bo, però s’ha de prendre amb una dosi adequada, com els gintònics”

El ginecòleg Javier Cortés és el president de la Junta Balear de l'Associació Espanyola Contra el Càncer i aquest Dia europeu de prevenció del càncer de pell vol treballar en la introducció de la cultura del sol a la societat

Montse Terrasa
5 min
El ginecòleg Javier Cortés.

PalmaEl ginecòleg Javier Cortés va assumir la presidència de la Junta Balear de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) el passat mes d'abril, en substitució de Teresa Martorell, que havia estat al capdavant d'aquesta organització durant desset anys. Cortés ja ha fet canvis, ha reduït despeses, com la revista en paper per als socis, vol donar més autonomia a les juntes de Menorca i Pitiüses i projecta una organització interna federal. Aprofitant que aquest dilluns és el Dia europeu de prevenció del càncer de pell, anuncia la seva intenció d'introduir la cultura del sol a les escoles i també demana la col·laboració del món empresarial per augmentar la consciència dels turistes a fi que deixin de semblar gambes...

Les darreres dades oficials indiquen que el melanoma continua creixent...

Hi ha bones i males notícies. Les dolentes són que la xifra de melanomes puja, de càncer de pell també, i les bones notícies són que curam cada vegada més melanomes perquè hi ha una suma de capacitat preventiva, diagnòstica i terapèutica... La suma d'aquests tres abordatges tenen particular qualitat en aquesta comunitat. Els dermatòlegs fan molt bona feina. No tenim una xifra excessivament alta com passa a indrets com per exemple Austràlia, que tenen una autèntica epidèmia de salut pública, però hem de cuidar el tema. Per això és molt important conscienciar la població sobre la cultura del sol adequada, sobretot ara de cara a l'estiu. El sol és molt bo, vivim gràcies al sol, però s'ha de prendre amb una dosi adequada, com els gintònics, que també són molt bons, però en dosis adequades...

Sempre es diu que la pell té memòria. Què podem fer els adults que de petits ens cremàvem cada estiu perquè encara no hi havia aquesta consciència de protegir la pell dels nins?

Doncs estar més conscienciats que mai ara. Tu tens una pell que es defensa molt bé del sol, jo també, però hi ha gent que no té la nostra pell. Afortunadament, aquest tipus als nostres indrets és minoritari, per qüestions ètniques i genètiques, racials... però n'hi ha. Llavors, la gent de pell clara, que té moltes pigues, ulls blaus, que és rossa, aquesta gent ha d'anar molt alerta, perquè el sol li pot fer molt de mal.

I què feim amb els turistes que es posen com a gambes? No s'hauria de fer alguna cosa?

Tenim un projecte de penetració a la xarxa empresarial de Balears, mitjançant la col·laboració de la Caeb. Tenc la sort de tenir Carme Planas en el nostre consell executiu i ja hem tingut una conversa inicial per tal de signar un acord. Volem col·laborar amb les empreses perquè els seus empleats i els usuaris, els turistes als hotels, tinguin consciència que la prevenció del càncer de pell és possible, i necessària. Una de les idees que tenim damunt la taula per posar als hotels són fullets informatius sobre quina és la cultura del Sol adequada. I des de l'Associació estam a la seva disposició per complementar aquesta informació.

Serà complicat...

Sí, jo no vull criticar ningú, però aquesta triada d'alcohol, sol i sexe... A mi em pareix molt bé, perquè és molt divertit, però alcohol, sexe i sol com Déu mana... Em sembla extraordinari perquè tots ho hem fet de vacances: prendre el sol, un bon vinet i anar amb bona companyia, però de manera pertinent, sobretot perquè no es facin mal ells mateixos i no facin mal a la comunitat.

Crida l'atenció que es detecta el melanoma en gent cada vegada més jove.

Clar, perquè hi ha hagut una cultura del sol inadequada, d'estar bronzejats tot l'any, les famoses gàbies de raigs ultraviolats... Tota aquesta cultura és un perill, perquè no és gens beneficiosa per a la salut, en absolut. El sol, insistesc, és bo. Jo som ginecòleg i veig que els meus companys recomanen a una dona postmenopàusica que prengui el sol, perquè ajuda a fixar la calç als ossos... però si no el prens amb mesura, potser tindràs bona calç i una pell arrugada, rígida i si tens mala sort, un càncer de pell.

Seria convenient introduir a les escoles hàbits de protecció de la pell, que els nins no surtin al pati sense haver-se posat crema?

A la nostra agenda hi ha tenir una trobada amb el conseller d'Educació per tal d'intentar donar unes hores de cultura de salut als nins. No als de 15 o 16 anys, que també, sinó a l'edat on es creen els hàbits, als set i vuit anys... I aquests hàbits han d'incloure la cultura de la dieta, del sol, de l'exercici físic... S'ha d'intentar crear uns hàbits saludables, i es creen a la primera infància. Amb un individu de 20 anys, tens la guerra perduda...

Per molt que ens diguin que ens hem de posar crema abans de sortir al carrer, la gran majoria només ens en recordam quan anam a la platja...

El darrer cas de melanoma que he viscut indirectament –perquè era una dona que estava seguint per un càncer de mama– saps on el va tenir? [Javier Cortés es toca l'orella] Aquí hi ha pell. Et poses crema a les orelles? Ningú ho fa. Ens hem de posar crema tots, però especialment la gent que fa feina a l'aire lliure. Perquè sabem com ho hem d'evitar, podem fer bons tractaments i, insistesc, el pronòstic del melanoma ha millorat, i estam en el bon camí gràcies a l'esforç dels dermatòlegs, dels patòlegs i dels biòlegs moleculars. Enfrontar-se al càncer és necessàriament una feina multidisciplinària, necessita l'esforç de tothom, així serem més eficaços.

Quin és l'objectiu que s'ha marcat com a president de l'AECC a Balears?

Tenim com a únic objectiu que els malalts i les seves famílies estiguin ben atesos. Atendre un malalt de càncer no significa tan sols diagnosticar-lo i operar-lo, o fer-li quimioteràpia... Significa donar-li tot el suport social, familiar i laboral que faci falta. I aquí l'AECC té una gran feina, perquè el sistema sanitari públic tracta molt bé el malalt de càncer en aquesta comunitat. Però per raons estructurals, d'organització i de tradició, aquest aspecte no el té previst. Nosaltres tenim un programa que es diu Primer impacte, tenim moltes possibilitats d'assistència social, de suport psicològic, i això jo ho vull explotar moltíssim. Aquí tenim grans professionals d'això i jo els vull omplir la cartera.

Com ho farà?

Vull contactar amb Atenció Primària a través de la Conselleria de Salut. Ja he fet un primer contacte amb la directora general Maria Ramis i he parlat inicialment amb la consellera Patricia Gómez, per veure si podem ajudar la gent que fa feina a Atenció Primària, que és la que està més a prop del malalt.

Canviaran molt les coses, el funcionament, a la Junta de l'AECC?

Molt. El que volem, amb la gerent Anabel Velasco, és crear una estructura en què el treball estigui molt ben defensat per àrees i cadascuna sigui independent, que la comunicació sigui a través de la presidència, però que la gent sàpiga quines són les seves responsabilitats, els seus objectius i què se li demana... Tot això genera una corresponsabilitat més potent. I molta més eficàcia. També, un objectiu bàsic del meu consell executiu és donar a aquesta associació una estructura federal. Vull donar la màxima autonomia de gestió i de decisió a les juntes de Menorca i de les Pitiüses.

stats