Microsites Salut 20/10/2016

Promoure la dieta mediterrània disminueix el sobrepès en nens d’entre 3 i 7 anys

El programa Infadimed, impulsat per professionals de l’ICS, ha reduït 6,3 punts la prevalença d’excés de pes en quatre escoles de Vilafranca del Penedès

Acn
2 min
sss

BarcelonaPromoure la dieta mediterrània disminueix el sobrepès en nens d’entre 3 i 7 anys. Segons un estudi realitzat per professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) en 4 escoles de Vilafranca del Penedès, dins del programa Infadimed, difondre aquest tipus de dieta ha permès reduir 6,3 punts la prevalença de sobrepès en els infants d’aquesta franja d’edat.

La iniciativa, que ja s’ha aplicat a altres centres escolars de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cunit i la Seu d’Urgell, consisteix a realitzar una sessió mensual de 45 minuts en què es projecta un vídeo d’animació d’uns 15 minuts de durada. El projecte es realitza durant 6 mesos als estudiants de preescolar, primer i segon d’educació primària.

L’estudi ha validat la seva efectivitat en 319 alumnes -que eren el grup d’intervenció- i s'han comparat els resultats amb les dades de 880 infants d’un grup de control als quals no s'ha aplicat el programa.

A l’inici de l’estudi, el percentatge total de nens amb sobrepès de l’estudi era del 21,9% -del 20,8% entre els del grup de control i del 22,9% en el grup d’intervenció-. 3 anys després, la prevalença en el grup de control ha augmentat 8,4 punts, fins a assolir el 29,2%, mentre que la del grup d’intervenció ha disminuït fins al 16,6%.

El programa, a més, ha fet que els nens adoptessin hàbits alimentaris més saludables, com per exemple el consum de fruites i verdures, que ha augmentat considerablement entre el grup intervingut. En el moment d’iniciar l’estudi, el 83,7% dels estudiants afirmaven consumir una peça de fruita diària. Ara són un 90,6%. El consum d’una segona ració de fruita diària també ha augmentat, i ha passat del 32 al 72,1%. En el cas de les verdures, l'increment del consum d’una ració diària no va ser tan gran, però sí que es va observar un increment en els alumnes que prenien dues racions o més al dia de vegetals, tant crus com cuinats, que assoleix el 50,5%. A l’inici, només eren un 22,6% dels nens.

L’Infadimed també ha augmentat el consum de fruits secs, un dels aliments més característics de la dieta mediterrània. A l'inici del programa, el 23,8% dels infants del grup d'intervenció afirmaven que prenien fruits secs dues o tres vegades per setmana i, quan va acabar, el percentatge era del 43,3%.

Pel que fa al consum de brioixeria industrial, begudes ensucrades i caramels, aliments dels quals es recomanava reduir el consum, la meitat dels alumnes van deixar de prendre'n.

El coordinador i dissenyador del programa, Jordi Fernández, ha destacat que "és molt important començar a inculcar hàbits d'alimentació saludables entre els infants des de ben petits".

El programa Infadimed -Infància i Dieta Mediterrània- és un estudi sense ànim de lucre sobre l’impacte del comportament alimentari en la prevalença del sobrepès i l’obesitat infantil, que posa l’èmfasi en la promoció de la dieta mediterrània com a exemple de dieta equilibrada. L’estudi, dut a terme per professionals de l’àmbit sanitari en escoles de primària, va començar el curs 2011-2012 amb alumnes d’entre 3 i 7 anys a dues escoles de Vilafranca del Penedès, a l’EP Estalella i Graells i al Col·legi Sant Josep.

stats