DROGODEPENDÈNCIES
Microsites 01/12/2016

El cànnabis és "molt més potent" i crea més addicció que fa uns anys

Experts de diferents països presenten ponències a l'Institut de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, que es du a terme a Palma

Montse Terrasa
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaUn dels experts que participen en el V Institut de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, que es du a terme a Palma aquests dies, ha alertat que la demanda de tractaments per addicció al cànnabis s'ha incrementat i que una de les causes és que és una droga "molt més potent" que fa uns anys.

"El cultiven amb molta més intensitat de llum i, per això, la concentració de THC és més alta", ha explicat sobre el cànnabis Martien Kooyman, vicepresident d'EURAD, la xarxa europea per a la prevenció i tractaments de l'addicció a les drogues.

Kooyman també ha destacat que els hàbits de consum han canviat i que això també influeix en el grau de dependència. "Ja no es consumeix en grup, com abans, sinó tots sols", ha afegit l'expert.

Aquests dos factors han fet que la demanda de tractaments contra la dependència de cànnabis s'hagin incrementat des de l'any 2000, ha comentat.

Per saber-ne més: Augmenta el consum d'alcohol i marihuana entre els menors

El vicepresident d'EURAD és un dels 150 experts en drogodependències que aquests dies participen a l'Institut, organitzat per Projecte Home Balears i que ha de servir per marcar les línies de feina de les comunitats terapèutiques de tot el món.

Una eina amb altres usos

Martien Kooyman ha aprofitat la presentació de l'Institut per reivindicar que les comunitats terapèutiques podrien substituir en un futur centres penitenciaris per a reclusos sense addiccions, i ha reclamat aquest tipus d'atenció psicosocial per a immigrants i refugiats.

Actualment, ha explicat Luis Bononato Vázquez, president de l'associació Projecte Home, hi ha comunitats terapèutiques adaptades a multitud de perfils: dones, dones amb fills, persones amb problemes d'alcoholisme, menors infractors, menors amb problemes de comportament, persones amb patologia dual, etcètera.

A la presentació de l'Institut també hi ha participat Gabriel Mejía, fundador d'Hogares Claret, a Colòmbia, que en 32 anys ha atès més de 65.000 persones. De les 5.000 persones en tractament avui, el 95% són infants i joves menors d'edat.

Mejía ha defensat que la qualitat de les comunitats terapèutiques depèn de la qualitat de les persones que hi treballen com a educadors. "Si no estimes, no eduquis", ha sentenciat el colombià.

stats