ATENCIÓ SANITÀRIA

Les llistes d'espera dels hospitals públics de les Balears disminueixen en pacients i temps

La mitjana de demora per poder ser operat se situa en 84 dies, mentre que per a una consulta amb l'especialista és de 57 dies

El temps d'espera per poder ser operat en un dels hospitals públics de les Balears s'ha reduït fins als 84 dies de mitjana, un mes menys que fa un any. A data de 30 de setembre, 13.152 pacients estaven pendents d'una intervenció quirúrgica, una xifra també menor que el setembre del 2015, quan hi havia 13.763 persones.

Les dades que ha presentat aquest dijous el director de l'IB-Salut, Juli Fuster, reflecteixen una davallada en el temps de demora dels pacients en llista d'espera tant per a una intervenció quirúrgica (-28%) com en els que esperen hora amb l'especialista (-36%).

A 30 de setembre, 45.827 pacients estaven pendents de cita amb l'especialista, mentre que fa un any eren 61.496 persones. La demora mitjana és de 57,5 dies, en comptes dels tres mesos de l'any 2015.

A més, el nombre de pacients que esperen més de sis mesos per a una operació ha disminuït respecte de l'any passat un 68%, ja que ha passat dels 2.847 als 911 pacients.

També ha davallat un 47% el nombre de persones que esperen més de dos mesos per ser ateses per l' especialista, de 28.176 pacients als 14.868 actuals.

Les patologies urgents, sense demora

Les operacions oncològiques de prioritat 1, com el carcinoma de pròstata, el carcinoma de bufeta, càncer gàstric, càncer de còlon... es realitzen amb una mitjana de 20 dies entre la primera consulta fins a l'operació. "Les patologies urgents o greus no tenen demora", ha afirmat Juli Fuster.

El responsable de l'IB-Salut, que ha estat acompanyat pel director general d'Assistència Sanitària, Nacho García, i pel subdirector d'Hospitals, Paco Morado, ha comentat que durant aquest estiu no s'ha aturat l'activitat quirúrgica, gràcies a "l'esforç molt important dels professionals".

Sobre les mesures per combatre les llistes d'espera, Fuster ha recordat que per a enguany hi havia un pressupost de 14 milions d'euros, en el qual s'inclou el pagament d'activitat extraordinària del personal de l'IB-Salut, quantitat que ja s'haurà exhaurit al desembre.

Decret de garantia de demora

El Govern està treballant en un nou decret de garantia de demora, que previsiblement estarà aprovat l'any que ve.

Aquesta normativa, derogada pel Govern del PP, establia que si un pacient estava més de sis mesos en llista d'espera per a una intervenció quirúrgica, o més de dos mesos per a una consulta amb l'especialista, podia ser atès per la sanitat privada a càrrec del sistema públic.

L'objectiu de l'IB-Salut, segons ha recordat Fuster, és reduir a zero el nombre de persones que esperen més de sis mesos per a una intervenció quirúrgica o més de dos mesos per a una consulta.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF