La crisi de preus

La zona euro deixa enrere l'estancament econòmic

Els països que comparteixen la moneda comuna recuperen el creixement econòmic el segon trimestre, tot i la frenada d'Alemanya

3 min
Una indústria alemanya en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'economia dels vint països de la zona euro va deixar enrere l'estancament registrat entre l'octubre de l'any passat i el març passat i va tancar el segon trimestre del 2023 amb creixement, segons dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat, l'agència estadística comunitària. Malgrat això, l'activitat econòmica es va mantenir estancada en el conjunt dels 27 estats de la Unió Europea entre abril i juny.

El creixement econòmic a la UE
Taxa de creixement intertrimestral al segon trimestre del 2023, en percentatge.

Concretament, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) de la zona euro va créixer un 0,3% respecte al trimestre anterior. El primer trimestre s'havia tancat amb una taxa de creixement plana, al 0%, mentre que l'activitat havia davallat un 0,1% el quart trimestre de l'any passat. Pel que fa al conjunt de la UE, el ritme de creixement del PIB va ser del 0% el segon trimestre d'aquest any després de registrar un increment del 0,2% i una baixada del 0,1% en els dos trimestres anteriors. En comparació amb un any enrere, l'economia de l'eurozona va créixer un 0,6% i la de la UE, un 0,5%, per sota de l'1,1% registrat el primer trimestre del 2023.

L'economia europea dona, doncs, símptomes de millora, especialment entre els països que comparteixen la moneda comuna. L'economia europea ha patit diversos sotracs des de l'esclat de la pandèmia i, posteriorment, per la invasió russa d'Ucraïna, que ha desembocat en la pitjor crisi inflacionària en els últims quaranta anys. Tot i la millora al conjunt de l'eurozona, la recuperació de l'activitat és desigual.

Les economies del centre i l'est del continent han sigut les més afectades per la crisi inflacionària dels últims mesos a causa de la seva forta dependència del gas natural rus. En aquest sentit, Alemanya, que el primer trimestre va entrar en recessió tècnica a l'encadenar dos trimestres seguits amb caigudes de l'activitat econòmica, va passar el segon trimestre amb un creixement del 0%. És a dir, la locomotora europea va poder frenar la caiguda del seu PIB però encara no va recuperar el creixement positiu. En una situació similar es troben els Països Baixos, que sí que van entrar en recessió el trimestre passat amb una reducció del PIB del 0,3%, precedida per una davallada del 0,4% durant els primers tres mesos del 2023, segons dades publicades avui pel govern neerlandès.

Letònia va ser l'economia de la zona euro amb les pitjors dades de creixement, una caiguda del 0,6% respectivament en relació amb el primer trimestre, tot i que a escala de la UE Polònia va ser l'estat amb una pitjor evolució, amb una davallada del 3,7% en tres mesos. En tots dos casos es tracta d'economies molt dependents de l'energia russa i alhora fortament integrades en les cadenes de producció de la indústria alemanya. "La conjuntura global suggereix que la recuperació serà lenta", a causa de la feblesa de l'economia xinesa i la "pobra" evolució de la producció industrial a Alemanya, apunta un informe sobre Polònia publicat pel banc neerlandès ING.

Al sud d'Europa l'activitat va progressar a un ritme més alt a França, la segona economia de la UE, que va passar d'un augment del PIB del 0,1% intertrimestral registrat entre el gener i el març a un 0,5% entre abril i juny. Per contra, la tercera economia, Itàlia, va tornar a les taxes negatives i va declinar un 0,3% després de créixer un destacable 0,6% els tres primers mesos de l'any. Irlanda va ser el país amb un creixement del PIB més elevat, amb un 3,3%, mentre que el PIB espanyol va augmentar un 0,6%.

La Xina, focus de preocupació macroeconòmica

Fora de la UE, les perspectives econòmiques de les principals potències varien molt. El principal focus de preocupació entre els analistes és la Xina, on el banc central va anunciar aquest dimarts una reducció dels tipus d'interès de quinze punts bàsics, fins al 2,5%, davant l'alentiment de l'activitat econòmica. En canvi, també a l'Àsia, el PIB del Japó va augmentar el segon trimestre a un ritme molt més alt que l'esperat, amb un increment de l'1,5% entre abril i juny. Així, l'economia nipona va encadenar tres trimestres consecutius d'expansió.

Als Estats Units, les contundents pujades dels tipus d'interès aprovades l'últim any per la Reserva Federal (la Fed, el banc central nord-americà) no han afectat el creixement econòmic ni l'ocupació. El PIB dels EUA va augmentar el segon trimestre un 0,6% en comparació amb els tres mesos anteriors, una xifra similar a la registrada durant l'últim any, quan va tornar a recuperar el creixement positiu després d'un primer i segon trimestre del 2022 amb taxes negatives que van situar la primera economia del món en recessió tècnica.

stats