Economia 22/02/2021

El coronavirus enfonsa el sector serveis un 37,8% a les Balears

És la caiguda més gran en tot el territori espanyol

ARA Balears
2 min
Una terrassa de Palma.

PalmaLa xifra de negocis del sector dels serveis -un indicador que calcula l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a partir de la facturació de les empreses- va caure un 37,8% a les Balears durant el 2020. És la comunitat on va caure més, i també ha implicat una caiguda de l'ocupació en el sector del 14%, també la davallada més forta, segons dades de l'INE. Cal recordar que aquest sector, que inclou el turisme, és el que té major pes en l'economia de l'Arxipèlag i, al mateix temps, ha estat el més afectat per la pandèmia del coronavirus.

Segons informa l'agència Efe, la xifra de negocis es va desplomar a Espanya un 15,6% el 2020, el major descens de la sèrie històrica, que arranca el 2000. Els efectes de la pandèmia i les mesures adoptades per a frenar-la provocaren la caiguda de les vendes de l'hostaleria, que es varen enfonsar un 50%. Les Canàries, amb un descens d'un 29,9%, són la regió, juntament amb les Balears, on més va disminuir. Els negocis que més vendes varen perdre el 2020 varen ser les agències de viatges i operadors turístics (un 75%), els serveis d'allotjament (68%), el transport aeri (un 60,1%), el transport per taxi (53,6%) i els serveis de menjars i begudes (43,6%).

Els únics serveis que varen augmentar la xifra de negocis varen ser els de venda d'equips per a tecnologies de la informació i les comunicacions (un 4,7%) i matèries primeres agràries i animals vius (0,4%), així com les activitats de seguretat i investigació (0,2%). Quant a l'evolució mensual, la xifra de negocis dels serveis va encadenar el desembre del 2020 el desè mes consecutiu a la baixa, amb un descens interanual d'un 8,7%, lluny de l'enfonsament del 41,5% de l'abril.

Per altra banda, l'ocupació del sector es va reduir un 4,3% durant el 2020, amb especial incidència en l'hostaleria (13,3%), en particular en els serveis d'allotjament, que varen disminuir la plantilla un 19,8%.

stats