AUTOMOCIÓ
Economia 09/09/2019

Volkswagen intenta deixar enrere el Dieselgate quatre anys després

La marca presenta nou logo i un model 100% elèctric en l’aniversari d’un escàndol que encara cueja

Xavier Grau
2 min
La companyia ha simplificat el seu logotip, que ara serà bidimensional.

Enviat especial a FrankfurtEl grup Volkswagen vol deixar enrere l’escàndol del Dieselgate. Un frau en les emissions dels vehicles fabricats per la marca de Wolfsburg que ha tingut, de moment, costos econòmics i reputacionals, a més de portar directius de l’empresa davant els tribunals. Per provar de deixar enrere l’escàndol, la marca alemanya va presentar a Frankfurt, la nit abans d’obrir-se el Saló de l’Automòbil, la seva nova imatge de marca.

Un nou logotip més estilitzat, pla, “bidimensional”, segons els responsables de l’empresa, que s’anirà estenent a totes les instal·lacions del grup. Però darrere hi ha alguna cosa més. Amb aquesta operació d’imatge, l’empresa intenta fer un punt i a part. Digitalització i electrificació són les dues paraules més emprades pels responsables de Volkswagen a Frankfurt per girar full.

L’any que Volkswagen ha dit adeu a la fabricació del Beatle, el seu model més emblemàtic, la companyia ha presentat l’ID.3, un model amb el qual vol “democratitzar” la mobilitat elèctrica i del qual ja hi ha 30.000 comandes en ferm. Un vehicle que ha d’arribar al mercat amb les prestacions d’un cotxe amb motor d’explosió però a uns 30.000 euros, un preu més baix del que tenen fins ara els models elèctrics.

L’aposta de l’electrificació no és només per a Volkswagen, sinó que s’estén a la resta de marques del grup (dilluns mateix l’agència S&P va advertir Tesla de la irrupció dels grups alemanys en el mercat dels cotxes elèctrics premium ).

Porsche ja ha presentat el seu model elèctric, Seat ho va fer fa uns mesos amb el-Born i també ho fa Cupra, que a Frankfurt presenta el prototip Tavascan. L’aposta elèctrica la va deixar clara el president del grup, Herbert Diess, quan ahir va refermar l’aposta de Volkswagen per l’electromobilitat, amb l’objectiu d’arribar a fer cotxes elèctrics per menys de 20.000 euros. Això sí: Diess no va dubtar a demanar el suport de les administracions per fer aquest canvi.

New Volkswagen ”. Aquest és el lema repetit a Frankfurt amb el qual el grup de Wolsburg vol deixar enrere la seva època més fosca, marcada per l’escàndol de les emissions i, també, pels rècords de vendes a tot el món. El Dieselgate va arrossegar el 2015 el grup Volkswagen a les seves primeres pèrdues anuals en 15 anys (1.582 milions), però el motiu van ser les provisions extraordinàries per pagar multes indemnitzacions de fins a 16.200 milions pel Dieselgate. El 2018 el grup ja tornava a guanyar 12.153 milions.

Amb les provisions s’ha fet front a les demandes milmilionàries dels afectats i a les multes imposades per les autoritats dels Estats Units, però també altres països, com Alemanya, a les diferents marques del grup pel trucatge dels motors. A Espanya ni el govern ha imposat cap sanció ni els propietaris particulars han aconseguit fer cap demanda col·lectiva que posés la companyia contra les cordes.

“Nova era”

“El nou disseny de marca marca l’inici de la nova era per a Volkswagen”, va proclamar Jürgen Stackmann, membre del consell de direcció de Volkswagen, responsable de vendes, màrqueting i postvenda. “Al formular nous continguts i amb nous productes, la marca està experimentant una transformació fonamental cap a un futur amb un equilibri d’emissions neutre per a tothom”, va indicar.

stats