Moda

El vertigen de l'"immigrant" que va crear Mango

Isak Andic, fundador del grup tèxtil català, deixa el perfil baix per recollir el Premio Reino de España

2 min
Isak Andic, fundador de Mango, rep el premi Reino de España de mans de Felip VI.

BarcelonaÉs car de veure, tan discret que les fotografies que en tenim arriben amb comptagotes. Tot i ser un dels principals empresaris de Catalunya, no és habitual veure Isak Andic en un escenari com el d'aquest dilluns al campus barceloní de l'escola de negocis Iese. El fundador de Mango ha canviat el seu perfil baix per una audiència plena d'autoritats i altres cares visibles dels negocis per rebre el Premio Reino de España a la Trayectoria Empresarial, un guardó organitzat pel Cercle d'Economia, el Círculo de Empresarios i el Círculo de Empresarios Vascos.

Després d'acostar-se la mà al cor repetidament en senyal d'agraïment, Andic ha admès que el que sentia sobretot en aquesta ocasió era "vertigen". "He de confessar que tinc una barreja de sentiments", ha dit. Perquè tot i recollir un premi que celebra els seus més de 50 anys fent créixer el principal grup de la moda catalana, l'empresari reivindica que se sent amb l'esperit "d'una persona jove" i que encara vol continuar millorant.

A més de la família, els amics i l'equip "que està portant Mango a un nou nivell", Andic també ha dedicat el premi als seus "col·legues", aquells que avui li reconeixien els mèrits i que saben millor que ningú "quant de patiment i també quanta satisfacció suposa crear una empresa". Però s'ha enrecordat de dos d'ells en particular: Mariano Puig i Enrique Legrain, tots dos empresaris de la perfumeria. "Van ser els que em van donar bons consells i van integrar aquest immigrant en aquesta societat", ha dit l'empresari turc, que va arribar a Barcelona quan era un adolescent.

De les bruses als 3.000 M€ en vendes

Un altre Puig –Marc, fill del Mariano i president actual del gegant català de les fragàncies– també ha aparegut al vídeo en què altres directius com el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, han lloat el fundador de Mango. "Qui té la sort de posar un Isak a la seva vida, és feliç", insistia el banquer amb un somriure. Tots ells s'han referit als inicis "humils" en què Andic venia bruses brodades en una petita botiga de la capital catalana i han elogiat el gran salt de la companyia, que ara factura més de 3.000 milions d'euros i té una plantilla d'uns 15.500 treballadors.

La glossa dels èxits de l'empresari ha acabat amb les paraules del rei Felip VI, que li ha entregat el premi i l'ha reconegut com un "model clar d'una persona feta a si mateixa". "Ha demostrat que, amb molta voluntat, empenta i determinació es pot arribar molt lluny. Tan lluny com un mateix vulgui", ha dit el monarca. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, no ha pogut assistir a un acte en què s'esperava la seva presència.

stats