Fiscalitat

La UE retalla a nou la llista negra de paradisos fiscals en ple escàndol dels 'papers de Pandora'

Els Vint-i-set acorden retirar-ne les illes Seychelles, que han aparegut als documents, Anguilla i Dominica

2 min
Imatge de la capital de Panamà, un estat que torna a la llista de paradisos fiscals.

Brussel·lesEn ple escàndol dels anomenats papers de Pandora, la Unió Europea ha decidit reduir fins a nou la llista negra de paradisos fiscals que va començar el 2017 amb 17 jurisdiccions no cooperatives i que ara s'ha empetitit encara més. En aquesta última actualització, els vint-i-set membres de la Unió han decidit retirar de la llista les illes Seychelles, Anguilla i Dominica. Les Seychelles s'hi havien afegit el gener del 2020, quan també s'hi va incloure Panamà, i és una de les jurisdiccions que han utilitzat algunes de les fortunes assenyalades als papers de Pandora.

L'actualització l'han segellada aquest dimarts en una reunió a Luxemburg els ministres d'Economia i Finances de la UE, que deixen la llista amb els següents integrants: Samoa Nord-americana, Guam, Fiji, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, les illes Verges nord-americanes i Vanuatu. Les jurisdiccions que assenyala la UE a través d'aquest llistat s'anomenen "no cooperatives" i passen a formar-ne part després que s'avaluï si compleixen uns requisits mínims de transparència, justícia fiscal i respecte a les normes internacionals per evitar el trasllat de beneficis d'un país a un altre o la reducció real de la base imposable.

Però a la pràctica l'impacte d'aquest llistat és mínim. Les mesures van lligades als fons comunitaris, que no tenen una especial importància per a aquestes jurisdiccions. L'impacte és més aviat reputacional, perquè les sancions previstes només passen per un reforç del seguiment de les transaccions i un augment de les auditories. De fet, la llista ja va néixer envoltada de crítiques el 2017 perquè no es considera ni eficaç ni realista. D'entrada, perquè no inclou cap de les jurisdiccions europees que també són considerades paradisos fiscals per diverses organitzacions internacionals i fins i tot pel mateix Parlament Europeu. Per exemple, Tax Justice calcula que la UE perd uns 27.000 milions d'euros anuals pels règims fiscals de Luxemburg, els Països Baixos, Suïssa i el Regne Unit.

En un comunicat, el coordinador d'investigació d'Oxfam Intermón, Iñigo Macías, critica que la UE "faci els ulls grossos davant el funcionament dels veritables paradisos fiscals" i hagi retirat de la llista Anguilla, "l'única jurisdicció que quedava amb un tipus impositiu del 0% sobre els beneficis empresarials". L'escàndol dels papers de Pandora i l'actualització a la baixa d'aquesta llista arriba en ple debat global sobre una fiscalitat més justa, a les portes d'una reunió del G-20 a Roma i dels membres de l'OCDE a París aquesta mateixa setmana, en què s'espera avançar per acordar un impost mínim de societats global.

stats