Indústria europea
Economia 14/02/2023

La UE llança uns fons milionari per criar unicorns europeus

Espanya aportarà 1.000 dels 3.750 milions d'euros del nou paquet d'ajuts, que també impulsen Alemanya, França i Itàlia

2 min
La plantilla de les ‘start-ups’ catalanes creix un 20% en un any La plantilla de les ‘start-ups’ catalanes creix un 20% en un any

Brussel·lesNova resposta dels Vint-i-set als macroajuts de l'administració de Joe Biden destinats només a les indústries instal·lades als Estats Units i que poden posaren perill la competitivitat industrial d'Europa. Les quatre economies més grans del bloc comunitari –Alemanya, França, Itàlia i Espanya– i Bèlgica, juntament amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI), impulsaran un nou fons de 3.750 milions d'euros per a les start-ups europees que estan en creixement per evitar que marxin als Estats Units o a la Xina. "Junts som més forts, i ens hem d'assegurar que la UE continua jugant un paper clau en el sector digital", ha destacat en la roda de premsa la titular d'Economia espanyola, Nadia Calviño.

D'aquesta manera, els estats membres involucrats en la iniciativa volen retenir aquestes companyies tecnològiques i cobrir el seu dèficit de liquiditat en un moment clau del seu creixement: quan es troben en la seva tercera o quarta ronda de finançament, a punt de convertir-se en start-ups unicorn (les que superen els 1.000 milions d'euros de valor), i comencen a necessitar inversions molt més elevades. En aquest punt, l'administració i els inversors estatunidencs i xinesos solen oferir-los aquests diners i una bona part d'aquestes empreses s'hi acaben traslladant, precisament quan econòmicament i en matèria d'innovació tecnològica són més potents i interessants per a la UE.

A llarg termini, també es vol crear "un ecosistema" de grans tecnològiques i empreses emergents a Europa que, a la vegada, faciliti el creixement de noves companyies del sector, cosa que el bloc comunitari considera fonamental per l'anhelada autonomia estratègica del Vell Continent. "La UE té èxit en la creació i en els primers estadis de desenvolupament de les start-ups, però falla en mantenir-les quan creixen més", ha apuntat el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire.

Concretament, Espanya serà el país que aportarà més diners al projecte i injectarà en dos pagaments –un de 400 milions d'euros i un altre de 600– un total de 1.000 milions en aquest nou fons, l'anomenat European Tech Champions Initiative (ETCI). El govern espanyol traurà aquests diners del seu fons Next Tech, que és una iniciativa estatal que ja disposa de 2.000 milions d'euros públics per invertir en el sector de les start-ups.

stats