Economia 14/02/2021

"Si es nota que ets transsexual, no et contracten”

Entre el 70% i el 80% de les persones transgènere estan a l’atur

3 min
Allen Fernández, en una foto recent.

Madrid“El 99% dels empresaris no es volen arriscar a situacions incòmodes”. La Sara, barcelonina de 25 anys i transsexual, parla sense embuts de la discriminació que sovint viuen les persones trans quan busquen feina. O quan la troben i s’han d’enfrontar a un entorn laboral hostil. “Si es nota que ets transsexual o no tens canviat el DNI, no et contracten”, explica. No hi ha dades oficials però les associacions LGTBI i els sindicats calculen que entre un 70% i un 80% del col·lectiu transgènere no té feina. La Sara també està a l’atur.

“En una selecció amb diferents candidats, si hi ha prejudicis, no contractaran la persona transsexual. En una balança el que impera són els prejudicis més que la personalitat i el currículum”, assegura la secretària d’igualtat d’UGT de Catalunya, Eva Fajardo. “Vivim en una societat molt heteronormativa”, sosté. Fajardo explica que les persones que ho tenen especialment difícil són aquelles que estan en el procés de trànsit, és a dir, que s’han començat a hormonar per passar d’un gènere a un altre. 

El procés pot durar anys i durant aquesta etapa, que a més acostuma a ser psicològicament molt difícil, trobar feina es complica. En el cas dels que tenen feina, anar a treballar es pot convertir en un malson o poden acabar al carrer. “Molts empresaris prefereixen la sortida fàcil, que és acomiadar”, assegura la secretària d’igualtat d’UGT. 

La Sara va tenir molts problemes a la feina mentre feia el trànsit, que va començar fa tres anys: “Vaig entrar a treballar en una empresa però només hi vaig estar dos mesos perquè justament era l’època més dura de la transició i em van fer fora pels atacs d’ansietat que patia”. Després de començar a treballar en una altra empresa i de tenir problemes amb companys, va acabar agafant la baixa. 

Llei trans

La nova llei trans que prepara el govern espanyol inclou un capítol amb mesures en l’àmbit laboral per “afavorir” l’accés de persones LGTBI al mercat laboral, “especialment de dones trans”. La futura llei, si s’aprova l’actual esborrany del text, obligarà a incorporar criteris d’igualtat i d’oportunitat pensats per a aquest col·lectiu en les convocatòries d’ajudes i subvencions de foment de l’ocupació, entre altres mesures.

La Fundación 26 de Diciembre, amb seu a Madrid, va posar en marxa el 2019 el Projecte Àmbar, centrat en la inserció laboral del col·lectiu trans. Busquen empreses disposades a contractar transsexuals, fan xerrades de sensibilització en empreses i orienten les persones trans que busquen feina. “El principal problema del col·lectiu és la manca d’oportunitats. Segueixen existint prejudicis molt forts”, explica el responsable del projecte, Pedro Bogo. “Van a una entrevista, tenen les habilitats i els coneixements però no els contracten”, afirma. Bogo també descriu els problemes que es troben els transsexuals que aconsegueixen una feina: “Es generen preguntes incòmodes i situacions complexes”. 

L’Allen Fernández és un noi de 25 anys que ha trobat feina gràcies al Projecte Àmbar. Va fer el trànsit fa cinc anys i ara treballa a un supermecat Carrefour de Madrid. Després d’una infància difícil, les coses, assegura, li van millor d'ençà que ha completat el trànsit i no se li nota que és transsexual. Abans de canviar oficialment el nom va tenir molts problemes. “Una vegada m’estaven ja a punt de donar d’alta, ja tenia el nom canviat al DNI però no a la Seguretat Social. Al final no em van contractar”, assegura. En una altra ocasió, quan ja estava fent el trànsit, a la feina que tenia l’obligaven a posar-se l’uniforme amb faldilla. “És difícil aconseguir feina quan estàs fent el trànsit però quan en tens comencen els problemes. Has de donar explicacions, hi ha comentaris o et tracten com a dona. Una companya em deia: Version: «Ets una dona ho vulguis o no»”. 

L’Allen admet que les dones trans ho tenen més complicat que els homes trans. “Hi ha més prejudicis cap a elles. Estan més exposades. Reben insults”. La Sara hi està d’acord i ho resumeix tot en una sola frase: “Sense masclisme, la majoria dels problemes no els tindria ningú”.

Gina Serra, la primera transsexual a l'Estat que va denunciar un acomiadament

Gina Serra va ser la primera transsexual a l’Estat en portar als tribunals una empresa per haver-la acomiadat pel fet de ser trans. El 2007 va començar a treballar com a auxiliar de geriatria però no va passar el període de prova i va ser acomiadada al cap de 10 dies. Al judici es va demostrar que l’havien acomiadat per la seva condició de transsexual i l’empresa la va haver de readmetre. Porta treballant 12 anys en aquella residència. “A la feina no em sento discriminada però el tracte no és el que voldria. És molt freqüent, per exemple, que em tractin en masculí”, assegura Serra, que és la presidenta de l’Associació de Transsexuals de Catalunya.

stats