Economia
Economia 15/02/2023

Tià Ordinas: "Hi ha finques que s'han salvat gràcies al sobrepreu que tenia la garrova"

Els pagesos alerten que la caiguda del valor d'aquest fruit afectarà la continuïtat d'algunes explotacions agràries

2 min
Les Balears produeixen el 30% de la garrova de l'estat espanyol

PalmaLa caiguda del preu de la garrova era la crònica d'una mort anunciada, segons pagesos i processadors: "Nosaltres ja vàrem avisar el setembre passat que el mercat no aguantaria aquests preus", explica Margalida Sureda, gerent de l'empresa que produeix la goma de garroví (Carob SA) a Mallorca. El sobrepreu de la garrova ha fet caure en picat la demanda dels productes derivats d'aquest fruit, que havia augmentat considerablement durant els dos darrers anys.

Les empreses que fins aleshores compraven el subproducte estrella de la garrova –la goma de garroví– n'han trobat substituts: "Molts dels nostres compradors han reformulat els seus productes i ara utilitzen goma de xantana o davallen el percentatge de garroví que utilitzen", assegura Sureda. Precisament per l'augment de les sortides del garroví, l'any 2020 el seu preu va augmentar exponencialment i va passar de pagar-se a 0,20 euros el quilo a superar els 2 euros. "Està clar que el preu d'aquestes dues darreres campanyes no és raonable", considera Sureda. La garrova hauria d'estar entre els 0,60 i els 0,80 euros el quilo.

Com a conseqüència directa, es va esdevenir també un augment en el valor del garroví, que va arribar a pagar-se a 29 euros el quilo, mentre que abans es pagava a 7. "En la campanya del 2021-2022, ja vàrem vendre un 20% manco de goma de garroví que l'any anterior", reconeix la gerent. La situació ha fet efecte dòmino. Els primers perjudicats d'aquesta situació han estat els intermediaris entre pagesos i processadors, que aquesta campanya han comprat la mateixa quantitat de garrova que l'any passat, però després no l'han venuda tota, explica Sureda.

Els següents en la cadena són els pagesos, que potser enguany no podran vendre tota la garrova que produeixin, alhora que l'hauran de servir a un preu més baix que fins ara. "Per nosaltres el preu ideal no hauria de davallar de l'euro", apunta Ordinas, que difereix de Sureda. La caiguda també tindrà efectes col·laterals. "Hi ha finques que, en aquests anys, s'han salvat gràcies al sobrepreu que tenia la garrova", adverteix el president d'Unió de Pagesos, Tià Ordinas, referint-se als alts guanys derivats de la venda de la garrova, que compensaven el dèficit que comporten actualment altres activitats agrícoles.

De fet, Ordinas dubta de la continuïtat d'algunes extensions de Mallorca: "No sé què faran enguany si no tenen aquests ingressos". No obstant això, els pagesos continuen apostant per aquest cultiu: "L'Administració l'hauria de potenciar, perquè la garrova és una planta molt adaptada a les condicions de Mallorca", explica Ordinas.

stats