Daltabaix a les borses europees davant la nova variant del covid

L'Íbex-35 s'enfonsa més d'un 3,5% a primera hora amb fortes pèrdues per a les empreses turístiques

ARA
2 min
La borsa de Madrid

BarcelonaEl Black Friday ha tingut aquest divendres un significat diferent de l’habitual a les borses de tot el món. L’anunci del blindatge europeu contra els vols provinents de Sud-àfrica i els temors sobre el potencial de la nova variant han provocat un dia de pessimisme i pèrdues als mercats. 

Les principals borses ja han obert amb caigudes generalitzades davant les pors dels mercats a l’evolució de la pandèmia i al seu impacte en la recuperació econòmica. Al llarg del dia, els números vermells dels parquets han anat empitjorant. Així, l’Íbex-35 ha tancat la sessió amb una caiguda de gairebé el 5%, en la seva pitjor sessió des del juny del 2020, en els primers mesos de la pandèmia. Només tres valors del selectiu han acabat en positiu, i les principals davallades s'han concentrat en les empreses més lligades al turisme i la banca. IAG (Iberia i Vueling) queia un 15%, el Santander fregava el 9%, Aena superava el 8% de caiguda i Meliá es deixava més del 7% del seu valor.

A la resta d’Europa els principals mercats també han tancat amb descensos importants per les pors a la nova variant. La Borsa de París ha patit una caiguda gairebé tan acusada com la de Madrid, amb un -4,6%. El DAX 30 alemany també queia de manera important, amb pèrdues del 4,15%. A Milà les pèrdues eren del 4,6%, i a Londres la caiguda se situava en el 3,6%.

Europa seguia així els passos de les borses asiàtiques. El Nikkei, el principal índex de la Borsa de Tòquio, queia un 2,5%. Als Estats Units tots els índexs marcaven pèrdues, amb el Dow Jones caient un 2%.

Forta caiguda del petroli

El pessimisme dels mercats respecte a l’evolució de l’economia també s'ha notat en el petroli. El preu del barril de petroli Brent, el de referència a Europa, ha caigut un 10% respecte a dijous i s'ha situat en els 73,94 dòlars, en la que ha sigut la caiguda més acusada dels últims dotze mesos.

stats