Economia 01/10/2022

La sinistralitat laboral remunta a les Balears i torna a nivells prepandèmia

Segons les xifres del Ministeri de Treball, les Illes són la segona comunitat amb més incidència de l’Estat. Enguany ja hi el mateix nombre de morts que en tot el 2019

3 min
Dos treballadors fan feina en un carrer de Palma

PalmaL’ocupació a les Balears ha superat els nivells anteriors a la pandèmia –l’agost hi va haver 606.422 persones afiliades a la Seguretat Social–, però aquesta notícia també té una cara negativa, perquè la recuperació de l’activitat laboral ha anat acompanyada d’un augment dels accidents de treballadors. Segons les dades del Ministeri de Treball per al període gener-juliol de 2022, les Illes són la segona comunitat autònoma amb una incidència més gran d’accidents: hi ha 394 accidents al mes per cada 100.000 treballadors afiliats –amb una mitjana de 519.675 inscrits a la Seguretat Social. Aquesta taxa està molt per damunt de l’estatal, que és de 236 accidents mensuals, i només la supera Cantàbria, amb 401 accidents. En canvi, la incidència a les Balears de gener a juliol de l’any passat va ser de 276 accidents al mes –amb menys activitat econòmica i 457.017 afiliats de mitjana.

Segons les dades provisionals de la Conselleria de Model Econòmic Turisme i Treball, de gener a juliol hi ha hagut una incidència de 401,4 accidents mensuals per cada 100.000 afiliats, mentre que aquesta taxa era de 352 el 2019. Això sí, fonts de la Conselleria destaquen que s’ha produït un descens en el sector de la construcció (de 730 en 2019 a 672 en 2022), mentre que hi ha un pic en el sector dels serveis (de 244 a 320).

“Podem parlar d’un repunt, i fins i tot ho reflecteix la darrera memòria de la Fiscalia”, explica la secretària de Polítiques Públiques, Socials i Salut Laboral de CCOO, Eva Cerdeiriña. De fet, el document de la Fiscalia parla d’“un nou increment de causes en tramitació en els jutjats d’instrucció” i assenyala la reactivació econòmica com a causa de l’augment.

Però malgrat que és lògic concloure que si hi ha més activitat també han d’augmentar els accidents en el treball, Cerdeiriña subratlla també la manca de prevenció. “Falta inversió i interès per part d’empreses, tant petites com grans. De vegades no hi ha plans de prevenció o no s’apliquen si n’hi ha. Tampoc no es designa personal per fer-ne el seguiment”, continua. El secretari de Salut Laboral i Medi Ambient d’UGT, Enrique Aracil, assenyala el mateix problema: “A les empreses no es fa seguiment del pla de prevenció de riscos laborals. Ho haurien de controlar més”, diu.

Accidents mortals

En total, durant els primers set mesos de l’any hi ha hagut 14.341 accidents –les xifres inclouen els accidents lleus, greus i mortals. Cal tenir en compte que, segons les mateixes dades del Ministeri, hi va haver 21.889 accidents durant tot el 2019, el darrer any abans de l’aturada per la pandèmia. I el que és més terrible, en acabar el setembre a les Balears ja han mort vuit persones a causa d’un accident laboral, les mateixes que tot el 2019 i cinc més que el 2018 –el 2021 hi va haver set morts i el 2020 varen morir cinc treballadors.

La construcció és el sector amb més accidents greus i mortals.De fet, les tres persones que han mort a les Illes aquest setembre treballaven en aquest sector. “l el que es nota ara és que s’ha relaxat molt la prevenció de riscos a les obres”, assenyala l’advocat laboralista José Manuel Raya, qui també remarca que ha augmentat la subcontractació i que això influeix en “una relaxació en l’actitud preventiva de l’empresa. Les empreses grosses en subcontracten de petites, que no tenen la prevenció de riscos inherent en el seu ADN. A més, s’estan reduint els preus dels pagaments i això també repercuteix en les condicions”, afegeix l’advocat.

Però la patronal adverteix que, malgrat que les empreses tenen una responsabilitat superior, els treballadors també s’hi haurien d’implicar. “És cert que les empreses tenen un deure de vigilància, però és, materialment, fer un seguiment de cada treballador”, diu la gerent de l’Associació de Constructors de les Balears, Sandra Verger, qui s’estima més parlar de “responsabilitat compartida”.

A més de prevenció, inspecció

A les Balears hi ha a hores d’ara un total de 63 inspectors i subinspectors, encara que els mesos de juliol i agost n’hi ha 30 més de reforç. Segons aquestes dades, a l’agost hi va haver un inspector per cada 6.520 treballadors. Fonts de la Conselleria de Treball subratllen que les Balears són una de les comunitats on més ha augmentat el nombre d’inspectors (un 20%) i que les Illes tenen “una de les millors ràtios d’Espanya”. Malgrat això, els sindicats consideren que la xifra és del tot insuficient. “No hi ha recursos humans ni tècnics per part d’Inspecció”, diu Eva Cerdeiriña. “El nombre d’inspectors és insuficient”, afegeix per la seva banda José Manuel Raya, qui recorda que, a més de l’obligació de l’empresari de vetlar pel compliment de la normativa de prevenció, també “hi ha un deure per part de les administracions públiques”.

stats