Economia 07/03/2022

El sector nàutic de la reparació i manteniment anuncia pèrdues de fins a 80 milions d'euros

L'Associació per al Desenvolupament Nàutic d'Empreses i Autònoms (ADNEA) demana una "solució immediata" a la manca d'espai que tenen

2 min
Drassanes del moll de Palma.

PalmaEl sector de la reparació i el manteniment de vaixells de les Illes ha anunciat que ha perdut 80 milions d'euros d'ençà que va començar l'hivern aquest 2021. El motiu, segons ha explicat el president de l'Associació per al Desenvolupament Nàutic d'Empreses i Autònoms (ADNEA), Alex Casares, és la manca d'espai de l'empresa concessionària, STP, des de fa uns mesos.

Casares ha explicat que fins al canvi de paradigma hi havia Autoritzacions d'Ocupació Temporal (AOT) que anaven allargant la utilització d'un espai més gran que el permès en principi. Però amb l'entrada a la presidència de l'Autoritat Portuària de Francesc Antich, això va canviar. "Antich va argumentar que aquest estat d'excepció no es podia mantenir, però al mateix temps no han donat cap alternativa".

El president d'ADNEA afirma que l'única solució que hi ha ara sobre la taula és la que ha proposat l'empresa concessionària. Segons diu, han suggerit que l'Autoritat Portuària cedeixi més espai i més anys de concessió, perquè així l'empresa inverteixi més en infraestructura i pugui recuperar la inversió.

Antich de moment s'hi nega, detalla Casares, que creu que s'està pecant "d'immobilitat". Ho diu perquè STP va enviar un projecte fa mesos "i encara no han contestat". Alhora, Casares reconeix que entén la posició d'Antich, "però necessitam una solució i la necessitam ja". Així i tot, avui mateix es celebrarà una reunió entre les dues parts, a l'espera que hi hagi un desembossament de la situació.

El cas és que, a part de la pèrdua multimilionària de doblers, a ADNEA expliquen que el problema més gran és l'èxode de clients. "La gent se'n va a Barcelona, Vilanova o Sagunt", assegura Casares, i el motiu és que en no tenir més espai, la llista d'espera ha engreixat i ara mateix "s'està donant hora per a reparacions o manteniment d'embarcacions per al maig del 2023".

stats