Economia 03/11/2021

El sector nàutic afirma que la manca d'espai al moll Vell de Palma posa en perill la viabilitat de les empreses de restauració

Asseguren que pot suposar perdre una facturació de 70 milions d'euros

ARA Balears
2 min
Àlex Casares, Jordi Mora i Javier Calomarde.

PalmaADNEA, l'Associació de Desenvolupament Nàutic per a Empreses i Autònoms, ha alertat aquest dimecres que la manca d'espai al moll Vell posa en risc uns 150 llocs de feina i afecta prop de 300 empreses. L'entitat diu que aquestes empreses no poden donar serveis de reparació a 30 iots que està previst que vinguin a Palma i això pot suposar perdre una facturació de 70 milions d'euros.

Segons ADNEA, l'espai comprèn uns 25.000 metres quadrats que cada any l'Autoritat Portuària, a través de les anomenades AOT (Autoritzacions d'Ocupacions Temporals), concedia a les empreses per fer els seus treballs de manteniment. Però enguany, per primera vegada i per motius administratius, no s'han concedit, la qual cosa ha provocat una paralització en el sector.

Per al president d'ADNEA, Àlex Casares, "les empreses han fet unes previsions de contractació laboral tenint en compte aquest espai. Els clients que tenim podrien optar per deixar les embarcacions a ports que són directament competidors de les Balears".

Els motius de la no concessió, segons ADNEA, poden respondre a una revisió per part de l'administració central i autonòmica de com s'han fet les coses fins ara. Casares afirma que "sempre hi ha hagut predisposició per part de l'APB i el que demanam és simplificació administrativa, que els temes judicials mai interfereixin en la gestió. El pitjor és que no tenim data per a la concessió".

Per part seva, el president de PIMEM, Jordi Mora, ha assenyalat que "en les converses que varen mantenir amb l'APB ja es va advertir del problema i el que no pot ser, malgrat la bona predisposició, és que la indústria en general i, aquesta en particular, perdin més pes en el conjunt de l'economia balear".

Tant ADNEA com PIMEM han recordat que, davant el creixement del sector, sempre han defensat una formació específica per continuar generant mà d'obra a les Illes, però que si no es permeten més espais de treball, les pime nàutiques entraran en una forta reculada que podria acabar amb tancaments immediats.

stats