Economia 15/12/2022

Salut va gastar 200 milions d'euros més dels pressupostats el 2020

Va rebre 156 milions, 25 dels quals no estan identificats per a la causa del covid

ARA Balears
2 min
El síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Baleares, Joan Rosselló

PalmaSalut va gastar 200 milions d'euros més dels pressupostats el 2020. A més, el síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Balears, Joan Rosselló, ha assenyalat que Salut va rebre aquell any un total de 156 milions d'euros per atendre despeses relacionades amb el covid, 25 dels quals no estan identificats com a dedicats a la causa. Així ho ha explicat Rosselló aquest dijous, després de presentar l'informe del Compte General de la CAIB 2020 al president del Parlament, Vicenç Thomàs.

Segons ha recollit Europa Press, Rosselló ha assegurat que "aquests 25 milions no han desaparegut". "De la quantitat que arriba de fons de l'Estat, es va crear un programa per atendre despeses covid i tots aquells doblers es varen gastar, tot i que tenim constància que 25 milions no varen ser partides específicament del covid", ha afegit. Això no obstant, ha declarat que "segurament s'han gastat en Salut, al 100%".

A més, Rosselló ha destacat que els contractes i les subvencions no estan inclosos en aquest informe i que els que estan relacionats amb el covid apareixeran en un document que aprovaran la setmana que ve i que "posa de manifest determinades incidències".

També ha titllat de "clàssica" la despesa de 200 milions d'euros sense tenir partida pressupostària, fet que és degut "a diversos motius, com és la falta de capacitat per gestionar". "La Comunitat parteix moltes vegades d'un pressupost que no està ajustat a les seves necessitats o n'hi ha de noves; fer previsions de sanitat és relativament complicat, tot i que és vera que hi ha coses que es poden preveure, fer amb un poc més d'antelació i ajustar la despesa als ingressos, però en sanitat és difícil", ha afirmat.

En referència amb la contractació de personal, el síndic major ha manifestat que, en el cas de Salut, el 2020 es va contractar molta gent. "Ningú pot oposar-se a aquestes contractacions", ha apuntat Rosselló, que ha enumerat altres despeses de contractació, com és el cas de personal d'educació, i ha indicat que "s'ha hagut de fer un extra, però no només a les Balears".

D'altra banda, ha qualificat d'"insòlit" que l'any de la pandèmia, en què es varen suspendre les regles fiscals i es va donar "carta blanca" per endeutar-se més de l'habitual, les Illes varen tancar amb un superàvit de 22 milions d'euros. En aquest sentit, ha afirmat que això és per la gran quantitat de recursos que varen arribar de l'Estat i que moltes de les partides de despesa per a programes, com ara de Cultura i d'Educació, "no es varen poder fer i que, per tant, són recursos que no s'han gastat". Rosselló ha expressat que "venen dos anys de molts recursos" per part de l'Estat i d'Europa.

Per aquest motiu, la Sindicatura de Comptes ha advertit que "el repte es troba en el futur de 2022/2023" i veure si aquesta despesa "és sostenible", tenint en compte que arribarà un moment que Europa aturarà els ingressos, però que la despesa continuarà present.

stats