Economia 15/12/2021

La Reserva Federal dobla el ritme de retirada dels estímuls

El banc central dels EUA descarta apujar els tipus fins passat el proper mes de març

Leandre Ibar Penaba
2 min
Jerome Powell, president de la Reserva Federal, en una imatge d'arxiu.

La Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, ha doblat el ritme de retirada d'estímuls monetaris per frenar les pujades de preus. D'aquesta manera, el Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, en les sigles en anglès) –l'òrgan intern que pren les decisions sobre política monetària– ha decidit que la reducció de compres de deute, tant públic com privat, sigui de 30.000 milions de dòlars (uns 26.500 milions d'euros) mensuals fins a arribar a zero, davant dels 15.000 milions de dòlars (uns 13.300 milions d'euros) aprovats en la darrera reunió del comitè.

Així doncs, la Fed comprarà el mes que ve 40.000 milions de dòlars en bons del govern federal, 20.000 milions menys que al desembre, mentre que destinarà 20.000 milions a titulacions hipotecàries, 10.000 milions menys que un mes abans. La institució guanya marge per poder rebaixar els tipus d'interès, que el FOMC ha mantingut sense canvis en el mínim històric del marge entre el 0% i el 0,25%. Diverses fonts citades pel Financial Times asseguren que l'organisme té previst augmentar els tipus fins a tres vegades durant el 2022, fet que marcarà un canvi en el cicle econòmic i un final oficiós a la crisi del covid.

La inflació als EUA serà, de mitjana, del 5,5% aquest 2021, una xifra molt superior al 2% que la Reserva Federal marca com a objectiu a llarg termini, la qual cosa ha afegit pressió per retirar les compres massives de deute aprovades amb l'esclat de la pandèmia. Aquestes compres, similars a les aprovades més tard pel Banc Central Europeu, serveixen per injectar liquiditat a l'economia a fi de facilitar el crèdit i fomentar l'activitat econòmica per mitigar l'aturada de l'activitat causada per les restriccions i la incertesa del covid-19. Igual que la Fed, el BCE també està en procés de retirar aquests estímuls a mesura que l'economia de la zona euro es recupera.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha justificat que no es modifiquin ara els tipus perquè, malgrat les pujades de preus, el mercat laboral no està plenament recuperat. "Encara no tenim una participació forta en la força de treball", ha indicat, tot i que les xifres d'atur als EUA són bones.

A més, Powell també ha recordat que, en les properes dues reunions del FOMC previstes per al gener i el març de l'any vinent, la institució encara tindrà en marxa les compres de bons, la qual cosa dificulta que es retoquin els tipus pròximament. "Ningú sap amb certesa on serà l'economia d'aquí a un any o més", ha assegurat en la roda de premsa posterior a la trobada del Comitè. "No ens trobem en una situació en què ens veiem obligats a apujar els tipus mentre encara comprem actius", ha afegit.

stats