Macroeconomia

La Reserva Federal acaba l'any amb els tipus d'interès més alts en 22 anys

El banc central dels EUA manté intacte el preu del diner i preveu baixades a mitjans del 2024

3 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, aquest dimecres a Washington.

BarcelonaEn la seva última reunió abans d'acabar l'any, la Reserva Federal –el banc central dels Estats Units– ha decidit deixar intactes els tipus d'interès en el rang del 5,25%-5,50%, el punt més alt des de l'any 2001. Després d'un any i mig d'agressius increments del preu del diner, que tenien per objectiu frenar la inflació disparada després de la pandèmia, la Fed considera que l'economia va pel bon camí i preveu baixades de tipus per a l'any vinent.

"A mesura que ens acostem al final de l'any, mirem enrere i veiem els progressos en els nostres objectius: la inflació ha disminuït des del seu punt màxim, i és molt bona notícia, però continua sent massa alta", ha dit el president de la Fed, Jerome Powell, en la roda de premsa posterior a la reunió, en un missatge de moderació davant l'optimisme dels mercats. "Necessitarem veure més evidències en el futur" a fi d'afirmar que "hem vençut la inflació", ha remarcat.

Després d'increments rècord, tornen les baixades de tipus

El banc central nord-americà ha mantingut els tipus en el mateix rang des del mes de juliol, reiterant després de cada reunió que "futurs increments podrien ser necessaris" en funció de l'evolució de l'economia. Abans del juliol, havia pujat tipus a un ritme rècord en les últimes quatre dècades: de prop del 0% al rang del 5,25%-5,50% en deu pujades consecutives.

L'esperat missatge d'aquest dimecres, que albira baixades de tipus a principis de l'any vinent, ha generat un gran optimisme entre els inversors: l'S&P-500, l'índex borsari que agrupa les 500 empreses més valorades dels EUA, ha pujat en un 2,75% en els últims cinc dies, i s'ha disparat després de la decisió, en més d'un 1%.

La inflació interanual, que va tocar sostre el juny del 2022 (9,1%), es troba ja en el 3,1%, tot i que encara fora de l'objectiu de la Fed, del 2%. Juntament amb la decisió d'aquest dimecres, el banc central ha indicat en les seves previsions que no s'arribarà a aquest objectiu fins a l'any 2026.

Per arribar-hi, no es preveuen increments de tipus, però sí un descens molt més moderat del que ho ha estat la pujada. Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), l'organisme encarregat de prendre la decisió de la Fed, exposen escenaris diversos, que de mitjana preveuen una baixada del 0,75% al llarg de l'any vinent.

El banc central no abaixa tipus des del març del 2020, quan el xoc provocat per l'arribada de la pandèmia, que va enfonsar la borsa, va obligar la Fed a actuar i va deixar els tipus entre el 0% i el 0,25%. Després de gairebé quatre anys, centrats en frenar la inflació desenfrenada, finalment ha arribat el moment de tornar a abaixar el preu del diner.

El Dow Jones marca un nou rècord

Aquestes mesures, però, no semblen molestar els mercats. Si no tot el contrari. Ahir el Dow Jones va marcar un nou sostre històric, en superar la barrera dels 37.000 punts. En concret, va tancar la sessió amb una puntuació de 37.090. L'anterior màxima, registrada el 4 de gener de l'any passat, se situava en els 36.799. Així, després de 488 dies, l'increment dels tipus d'interès i una probable recessió, el mercat s'ha rehabilitat. De fet, el setembre de l'any passat va tocar fons després de caure un 22%, situant-se 8.000 punts per sota. Des de llavors, l'esperança de poder congelar l'economia va refer el mercat, que també s'ha vist potenciat per l'avenç de la intel·ligència artificial durant aquests últims mesos.

stats