Energia
Economia 22/06/2021

La rebaixa de l'IVA de l'electricitat suposarà un estalvi de 6 euros al mes per usuari

L'Airef calcula que, en total, les famílies i les pimes pagaran 650 milions d'euros menys fins a final d'any

2 min
Comptadors de la llum

BarcelonaQue el rebut de la llum estigui gravat amb un IVA del 10% farà que cada usuari pagui uns 6 euros menys al mes. Aquest és l'estalvi que el ministeri per a la Transició Ecològica calcula que es generarà amb la rebaixa fiscal sobre l'electricitat que ha d'aprovar dijous el govern espanyol. En conjunt, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) preveu que la mesura estalviï fins a 650 milions d'euros al conjunt de famílies i petites i mitjanes empreses de tot l'Estat.

Aquesta mesura preveu que, fins a final d'any, el preu de la llum es gravi amb un IVA reduït del 10%, en lloc del 21% de tipus general que s'hi aplica ara. Això, sempre que el consumidor tingui una potència contractada de fins a 10 kilowatts (kW) i que el preu mitjà mensual de l'electricitat en el mercat majorista —conegut com a pool— estigui per sobre dels 45 euros per megawatt hora (MWh).

Aquest matís és precisament el que ha fet que l'Organització de Consumidors i Usuaris s'hagi manifestat en contra de la mesura. L'OCU ha explicat, en un comunicat, que la considera "insuficient", en primer lloc per no ser de caire permanent, però, a més, perquè l'activació d'aquesta rebaixa tributària dependrà de l'evolució del preu majorista. Per a aquesta organització, la decisió de l'executiu espanyol "no aborda el problema real" del preu de l'electricitat, un problema que atribueix a la falta de transparència i de mecanismes de correcció en el sistema mitjançant el qual es fixa el preu de l'electricitat.

Facua, l'altra gran associació de defensa dels consumidors de l'Estat, s'ha pronunciat també en aquesta línia. L'organització havia explicat prèviament que el rebut de la llum d'un usuari mitjà s'ha disparat un 46,5% en el que portem de juny en comparació amb les tres primeres setmanes del mateix mes de l'any passat. Segons els seus càlculs, la factura d'aquest mes serà la més cara de la història i, si els càlculs no són erronis, fins i tot amb la rebaixa dels sis euros serà uns 22 euros més cara que un any enrere.

L'Estat deixarà d'ingressar 1.000 milions d'euros

El que reclama aquesta associació de consumidors, més enllà que la mesura sigui permanent, és que el govern espanyol faci una reforma de l'impost sobre la renda (IRPF) que permeti fer recaure sobre les rendes més altes i les grans empreses "el pagament de les quantitats que deixaran de recaptar-se a través de la factura elèctrica".

Sobre aquesta qüestió també ha fet càlculs el govern. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha explicat aquest dimarts que la mesura implicarà deixar d'ingressar a les arques públiques aproximadament 1.000 milions d'euros: aquesta xifra inclou l'efecte de rebaixar l'IVA, però també de suspendre el 7% de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica el tercer trimestre de l'any.

stats