Economia 10/10/2021

Puja el preu del pa: un reflex de l’encariment de la vida

El cost del blat s’ha incrementat un 41% respecte de l’any passat i enguany es batrà el rècord de producció mundial amb 2.800 milions de tones, que no seran suficients per abastir la població mundial

3 min
Un recipient amb farina al Forn dela Soca, Palma.

PalmaEl preu dels combustibles puja, l’electricitat puja i el preu del cereal també puja. La vida s’encareix i no ho fa a un ritme lent. Costa més omplir el dipòsit i també obrir la carta amb la factura del llum. Però, inevitablement, els productes d’alimentació bàsics també pugen el cost de producció. Un clar reflex d’això és el pa, que a causa de tots aquests factors ha començat a incrementar el seu preu final. La farina per si mateixa s’ha enfilat entre un 20% i un 30% en l’àmbit de l’Estat.

Així i tot, el preu de la farina panificable no és quelcom que es controli a Mallorca ni en major mesura a l’Estat. Segons Joan Simonet, president d’Asaja, el preu s’estableix internacionalment: es decideix a Chicago, mercat que predomina, però també hi influeixen la producció russa i la demanda xinesa, que darrerament s’ha accentuat a causa dels biocombustibles. A més, hi influeixen els països emergents, que cada cop consumeixen més carn. Aquest consum està directament vinculat amb el preu del blat, ja que és un dels principals ingredients del pinso. I per acabar-ho d’arrodonir, Espanya és un dels principals productors de pinso del món.

A sobre, segons la Food and Agriculture Organitzation (FOA) –l’organització de les Nacions Unides per l’alimentació i l’agricultura–, la producció mundial de cereals serà inferior al consum, tot i haver assolit un rècord històric: 2.800 milions de tones. Concretament, el preu del blat al setembre ha pujat un 4% respecte de l’agost i un 41% comparat amb el mateix mes del 2020.

El gremi de forners, representat per l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, amb Pep Marquès al capdavant, ha assegurat que l’increment de preus és “totalment justificat”. “Les matèries primeres estan pujant cada setmana, els ous, el saïm i el blat panificable, també”, que és el que s’empra en gairebé un 90%, segons indica Asaja, per a la producció de pa a Mallorca. De fet, per Simonet, la clau per lluitar contra aquest augment va per la línia de l’autoconsum: “Els que utilitzen el seu propi cereal ho tindran cobert.” El president d’Asaja creu que s’han de cercar nínxols on es pugui controlar el mercat al màxim, fomentar els productes d’una qualitat determinada, que tinguin un valor afegit i que estiguin en mans dels pagesos.

Però la preocupació més gran per a forners i pastissers és la que es veu al gener. “Quan tanquem l’any i tot continuï pujant, hi pot haver nervis que provoquin una distorsió del mercat”, ha explicat Pep Marquès. “Feia dos o tres anys que el preu del pa no es tocava”, reconeix, i ara s’ha reaccionat. A més d’això, el president de l’associació de forners i pastissers ha volgut recordar que el pa no és la principal font d’ingressos dels forns avui dia. “Hem venut més pa en temps de pandèmia, però s’han deixat de vendre coques, ensaïmades i dolços. No hi havia celebracions”, destaca. “Molta gent pensa que no hem tingut pèrdues perquè hem estat oberts, però és mentida. Tot està molt vinculat al turisme”, ha evidenciat. Per això, el gener serà clau per analitzar l’any.

Cartell al Forn Nou d'Alaró.

El suport institucional

La directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, ha valorat la situació reforçant la visió que l’augment del preu de la farina importada està directament propiciat per la pujada del preu del combustible i per la crisi energètica que es viu ara mateix. D’altra banda, ha advertit que aquests increments es continuaran els pròxims mesos, per això diu que s’ha d’apostar pels productes locals. Valero ha apuntat cap a la diversificació de productes com la farina. Posa d’exemple la farina de xeixa: “Se’n consumeix perquè el pa que es fa amb aquesta farina és un dels més demanats. Per tant, si es cultiva i s’aposta per aquesta varietat, reduïm la petjada de carboni important farina de fora”, ha explicat la directora general de Polítiques per la Sobirania Alimentària.

Per altra banda, des de la Direcció General de Comerç també refermen el fet que l’electricitat està afectant de bon de veres tots els sectors; però, alhora, esmenten l’alça mundial dels preus dels cereals. Així i tot, han assegurat que, juntament amb forners i pastissers, estan treballant per promocionar el pa tradicional de forns i obradors enfront del pa industrial, “que és el que obliga els forns a anar sempre a la baixa”. De fet, des de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica s’ha anunciat que de l’11 al 15 d’octubre se celebrarà la setmana del pa a Palma i Inca per fomentar el consum del producte local mitjançant diversos esdeveniments amb l’objectiu de commemorar el Dia mundial d’aquest aliment, el 16 d’aquest mes.u

stats