Economia 31/05/2018

El PSOE governarà amb els pressupostos del PP si prospera la moció

D'aquesta manera Sánchez acosta posicions amb el PNB, que havia pactat els comptes amb Rajoy

Júlia Manresa
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. EFE

MadridPedro Sánchez va presentar la moció de censura per destituir Rajoy l'endemà que l'actual executiu hagués aconseguit aprovar els pressupostos del 2018. A hores d'ara, els comptes estan en la segona fase de tramitació, al Senat, on el Partit Popular té majoria i, per tant, encara no han estat aprovats definitivament. Què passaria amb els pressupostos era una de les grans incògnites d'aquesta moció, tenint en compte que té lloc a mitja tramitació d'uns comptes que ja arriben tard. Però avui Pedro Sánchez ha esvaït els dubtes. Si prospera la moció, el PSOE governarà amb els pressupostos que ha redactat el Partit Popular, per tant, amb la política econòmica de l'actual ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Sánchez ha assegurat que presentaran un programa d'estabilitat amb el qual es compromet a mantenir l'estabilitat pressupostària i macroeconòmica, per complir amb "les obligacions derivades com a estat membre de la UE". D'aquesta manera ha justificat el manteniment dels pressupostos aprovats pel Partit Popular. Immediatament després d'aquesta afirmació han esclatat els somriures sarcàstics dels diputats populars.

"Aquest no és el nostre pressupost", s'ha justificat Sánchez, que també ha retret que el 31 de maig encara no hi hagi uns pressupostos en vigor. Però el PSOE assegura que prima l'estabilitat econòmica malgrat no compartir uns comptes que considera contraris a l'estat del benestar i pobres en polítiques socials. El PSOE va votar en contra d'aquests comptes, que van tirar endavant gràcies a les negociacions a última hora del PP amb el Partit Nacionalista Basc (PNB), que va esgarrapar 540 milions d'euros d'inversions al País Basc i un augment de les pensions de l'1,6% aquest any.

L'acostament al PNB

Els nacionalistes bascos van pactar els comptes amb el PP

Precisament mantenir l'acord amb el PNB als pressupostos pot interpretar-se com un missatge de tranquil·litat als nacionalistes bascos, que encara que votin a favor de la moció de censura mantindran els rèdits que havien aconseguit votant a favor dels pressupostos del govern que ara ajudarien a enderrocar. Ara bé, en aquestes negociacions a tres bandes encara hi ha uns altres pressupostos. El PP basc ja ha amenaçat de vetar els pressupostos del País Basc si el PNB dona suport a la moció.

I què ha proposat Sánchez en matèria econòmica? Sánchez ha parlat de recuperar les polítiques socials, de la immediata aprovació d'una llei d'igualtat de gènere en matèria laboral, d'encarrilar de nou la reforma del finançament autonòmic que el PP amenaça amb aturar, a més de revertir les reformes que el PP va impulsar al sistema de pensions a través del consens del Pacte de Toledo.

Rajoy ho considera "una broma"

"S'ho haurà de menjar amb patates"

La resposta de Rajoy no s'ha fet esperar. El president espanyol ha criticat durament Sánchez per estar disposat a governar amb uns pressupostos que havien criticat tant. "Vostès van votar en contra dels pressupostos amb un «no és no», els semblaven espantosos, gairebé els generaven urticària. [...] Els farà molt mal, hauran de fer un gran esforç per governar amb uns pressupostos que consideraven una monstruositat", ha etzibat Rajoy amb un sarcasme que ha fet somriure fins i tot els partidaris de la moció de censura. També n'hi ha hagut per a Podem, que donant suport a Sánchez també donaran suport a la continuïtat dels comptes: "Podem va assegurar que són els pressupostos de l'estafa, de l'extrema desigualtat i la precarietat [...]. Bé doncs, tot això s'ho hauran de menjar amb patates".

Com continuarà la tramitació dels pressupostos?

Un ministre d'Hisenda socialista podria haver-los de defensar al Senat

Un govern socialista amb la política econòmica del PP és una opció que des del ministeri d'Hisenda veien ahir gairebé amb estupefacció. Fonts del ministeri de Cristóbal Montoro donaven per fet que els comptes decaurien si prosperava la moció perquè estaven a mitja tramitació i si havien tirat endavant era gràcies a unes majories que es trencaven amb la moció. De fet, la setmana que ve està programada la compareixença del ministre Cristóbal Montoro davant la comissió de pressupostos del Senat per defensar-los. Si prospera la moció, Sánchez nomenarà el seu propi ministre d'Hisenda i aleshores hauria de ser aquest qui defensi davant els senadors els comptes contra els quals va votar el seu propi partit i que ha elaborat el ministre Montoro.

stats