IPC
Economia 12/09/2023

Els preus dels aliments a les Balears han pujat més d'un 10% en un any

L'IPC continua augmentant a l'Arxipèlag

2 min
Carnisseria Rosita 2 al barri de Pere Garau, Palma.

PalmaNova pujada dels preus a les Illes Balears, que en el darrer mes han augmentat un 0,1% i en comparació en el mateix període de l'any passat l'increment de l'IPC s'eleva fins al 3,1%. Un dels factors clau per entendre la pujada dels preus és la crescuda del cost dels aliments. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), comprar aliments a l'Arxipèlag és un 10,7% més car que l'any passat.

Entre els aliments que més s'han encarit durant els darrers 12 mesos destaca el sucre (+38%), els olis i els greixos (+20,7%), les patates (+15,5%), l'aigua mineral, els refrescos i els sucs (+14,7%), la llet (+12,7) i la carn de porc (+12,6%). Per contra, els elements en què s'ha registrat un major descens dels preus en comparació amb el mateix període de l'any passat són la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua (-37,1%).

En la resta d'apartats els preus han augmentat contínuament durant el darrer any. Així, cal destacar l'increment del 7,5% de les begudes alcohòliques i tabac; la pujada del 7,1% de l'oci i la cultura; l'augment del 6,7% dels hotels, cafès i restaurants; la crescuda del 6,1% de la medicina i l'augment del 4,6% de les comunicacions.

Des de principi d'any, l'IPC acumula un augment d'un 4,1% a les Balears i, per tant, la variació és d'un 0,9%. La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va mantenir la seva taxa en un 6,6% a les Illes.

L'INE també ha confirmat que els preus es van enfilar a Espanya un 2,6% en comparació amb el mateix mes del 2022, tal com ja havia avançat l'organisme fa dues setmanes. Respecte del juliol, els preus de serveis i béns de consum van augmentar un 0,5%. Pel que fa a la inflació subjacent -la que no inclou ni el cost de l'energia ni el dels aliments frescos, més volàtils-, va créixer un 6,1% respecte a un any enrere al conjunt de l'Estat, una dècima menys que la taxa interanual registrada al juliol.

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, va presumir de les xifres, que se situen per sobre del 2% anual que es marca com a objectiu el Banc Central Europeu, però que malgrat tot és la més baixa de la Unió Europea. "Espanya es consolida com l'economia europea amb més creixement i menys inflació, la qual cosa beneficia la competitivitat de les nostres empreses i també el poder adquisitiu dels salaris", ha apuntat en un comunicat Calviño, que també ha opinat que la política econòmica de l'executiu estatal "funciona", ja que ha permès "fer baixar la inflació vuit punts en l'últim any en un context d'inflació a tot Europa".

stats