Energia
Economia 22/09/2022

El preu dels carburants segueix caient i s'amplia la bretxa entre el dièsel i la benzina

El litre de gasoil retrocedeix un 2% però segueix per sobre de la gasolina per sisena setmana seguida

ARA
2 min
Un ciutadà fa benzina en una gasolinera de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants ha tornat a baixar aquesta setmana, amb un descens de gairebé el 2,3%. Aquest alleugeriment per als consumidors arriba de la mà de la confirmació de la bretxa entre el dièsel i la benzina. Concretament, el preu mitjà del litre de gasolina ha caigut per tercera setmana consecutiva un 2,28% i ha reculat fins als 1,708 euros, el nivell més baix des de mitjans d'abril, segons les dades del Butlletí petrolier de la Unió Europea publicat aquest dijous. En el cas del dièsel, ha registrat un descens del 2% i ha retrocedit per segona setmana seguida, fins a situar-se en els 1,867 euros, el nivell mínim des de la penúltima setmana d'agost.

D'aquesta manera, els dos carburants s'allunyen dels màxims que van tocar aquest estiu, quan al juliol van arribar als 2,141 euros, la benzina, i als 2,1 euros, el gasoil. Tot i això, el preu mitjà del litre de dièsel a Espanya es manté per sisena setmana consecutiva per sobre del de la gasolina i la bretxa augmenta fins als 16 cèntims. Aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor des de l'1 d'abril passat d'almenys 20 cèntims per litre. Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria d'1,508 euros, mentre que el del gasoil se situaria en els 1,667 euros. En tots dos casos el preu és inferior al que marcava a finals de març, abans de l'entrada en vigor de l'ajuda.

Tot i l'abaratiment de les últimes setmanes, els carburants segueixen amb un preu especialment alt respecte als últims exercicis en aquests moments de l'any. Pel que fa a la mateixa setmana del 2021, el preu mitjà del litre de benzina és un 19% més car, mentre que en el cas del gasoil s'ha encarit gairebé un 46%, sense tenir en compte l'ajuda del govern espanyol. Si es fa el càlcul afegint la subvenció, el preu del litre de benzina és un 5% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil és un 30% superior.

Comparativa europea

Aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava gairebé en 91 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava al voltant dels 84 dòlars. Amb aquests nivells, el preu de la benzina sense plom 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,760 euros el litre, i de la zona de l'euro, amb un preu mitjà d'1,833 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya és superior al de la mitjana de la UE, que és d'1,836 euros, però inferior al de la zona euro, amb un preu d'1,874 euros. Tot i això, incloent-hi la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre, el preu dels dos carburants a Espanya estaria per sota de la mitjana europea.

stats