Economia 29/10/2020

La presidenta del CES alerta que la pandèmia ja està provocant "efectes desastrosos" a les Balears

Carme Planas presenta la Memòria del 2019 del Consell Econòmic i Social de les Balears

Ara Balears
2 min
La presidenta en funcions del CES, Carme Planas, al costat del president del Parlament, Vicenç Thomàs, durant la presentació de la Memòria del 2019 de l'entitat

PalmaLa presidenta en funcions del Consell Econòmic i Social (CES) de les Balears, Carme Planas, ha afirmat aquest dijous que la crisi del covid-19 a les Balears ja causa "efectes desastrosos" en termes econòmics, socials i de benestar, segons ha informat l'agència Efe. Segons Planas, les conseqüències negatives de la pandèmia són "molt més agudes" a les Illes que a la resta de les comunitats autònomes. Planas ha fet aquestes manifestacions durant la presentació de la Memòria del 2019 del CES. Segons la presidenta –que exerceix el càrrec en substitució de Carles Manera–, la manca de control de la pandèmia fa que la situació sigui de "gran incertesa" i posarà a prova la capacitat de "resistència" de l'economia de les Illes els propers anys.

La memòria del CES recull que les Balears i les Canàries són les dues comunitats on hi ha hagut caigudes més importants de l'ocupació durant el trimestre març-maig d'enguany. Després d'una caiguda d'un 40% del PIB el segon trimestre, les previsions del Govern apunten a una baixada d'un 28,8% a final d'any.

Planas –que també és presidenta de la CAEB– ha presentat la memòria amb el vicepresident segon del CES –i secretari general de CCOO a les Balears–, José Luis García; el secretari general, Josep Valero, i la presidenta de la memòria, Maria Llompart. El document presenta el panorama econòmic balear –mercat de treball, polítiques d'ocupació, qualitat de vida i estat del benestar– durant el 2019.

Segons l'informe, la taxa de llars en risc de pobresa va ser d'un 18,1% l'any passat, més de dos punts per sota del 20,7% del conjunt d'Espanya. La taxa de llars en risc de pobresa extrema també va ser inferior a l'estatal: d'un 6,8% davant el 9,3% del conjunt d'Espanya.

En l'apartat d'anàlisi econòmica, la memòria destaca que es va registrar un alentiment a les Balears durant el 2019 amb un 2%, una xifra equivalent a la mitjana estatal –segons les dades de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, les Illes varen créixer un 2,7% el 2018.

També es va desaccelerar el creixement de l'ocupació durant el bienni 2018-2019, després del fort creixement dels anys 2014-2017. La construcció va ser el sector amb més empenta laboral l'any passat, amb un 4,4% de creixement de l'ocupació, molt superior a l'increment de l'1,7% del sector serveis. Per illes, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va ser superior a Eivissa, amb un 2,9%. La taxa va ser d'un 1,9% a Mallorca, i Menorca i Formentera no varen arribar a l'1%. El salari mitjà de les Balears va ser de 1.873 euros mensuals durant 2019, en la vuitena posició de les comunitats autònomes i 82 euros per sota de la mitjana regional.

L'informe també recorda que un dels "problemes estructurals" del mercat laboral illenc és l'alt índex d'accidents en jornada laboral, amb 4.309 incidències per cada 100.000 treballadors, el més elevat d'Espanya.

En el capítol de qualitat de vida i estat de benestar, l'estudi destaca que la població continua creixent a les Balears i que el 2019 es va situar en 1.149.460 residents, un 1,82% més que l'any anterior. En la franja d'entre 30 i 45 anys, la població nascuda en altres comunitats i a l'estranger supera la nascuda a les Balears.

stats