Economia 03/12/2018

El port de Palma es converteix en líder europeu en manteniment de vaixells

La incorporació d'una grua amb capacitat per transportar embarcacions de mil tones incrementa la competitivitat de les instal·lacions gestionades per STP

Carles Tudurí
2 min
El nou travelift del Port de Palma.

PalmaLa incorporació d'un 'travel-lift' amb capacitat per elevar vaixells de fins a mil tones consolida les instal·lacions del port de Palma gestionades per STP com a líder en el sector de manteniment nàutic, ja que més de mil embarcacions passen per aquesta zona cada any, segons ha explicat el conseller delegat de l'empresa José María Campuzano.

Durant la presentació de l'esmentada grua que permet transportar vaixells des de 30 fins a 1.000 tones, tant Campuzano com el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual, han explicat que aquest nou equipament permet al port de Palma consolidar-se en el lideratge d'aquest sector econòmic, considerat estratègic per a la comunitat.

El responsable d'STP ha indicat que en aquest port l'empresa gestiona una zona de 130.000 metres quadrats dedicats a activitat de manteniment i reparació de les embarcacions, 86.000 en terra i 44.000 en amarrament. Ha recordat que quan fa 12 anys varen iniciar les operacions la capacitat d'elevació d'embarcacions era només de 150 tones i que gràcies al nou 'travel-lift' s'arriba a les mil.

Les instal·lacions es gestionen en règim obert, és a dir, les empreses privades del sector poden fer feina lliurement segons els desitjos dels propietaris de les embarcacions. Actualment, hi ha prop de 500 empreses especialitzades i prop de 3.000 persones que desenvolupen una part de la seva activitat en aquesta zona. Campuzano ha destacat que l'impacte econòmic d'aquest sector a les Illes és de prop de 250 milions, sense comptar l'efecte induït.

Gual ha destacat que ja està previst que l'ampliació d'aquesta activitat també es pugui realitzar a altres ports de les Illes, concretament als d'Alcúdia i Maó. També ha incidit en la necessitat de continuar apostant per la formació dual per aconseguir que la mà d'obra que fa feina en aquestes instal·lacions sigui principalment local.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Iago Negueruela, ha comentat que el sector nàutic és un "exemple clar, alt i gran de com creix el sector industrial a les Illes". Segons el conseller s'ha d'apostar de manera clara i rotunda per aquest sector, que és una mostra dels beneficis que la col·laboració del sector públic i privat pot aportar.

Ampliació de la concessió

L'adquisició del 'travel-lift' era una de les condicions de l'ampliació de la concessió administrativa que l'Autoritat Portuària va aprovar l'any passat amb l'empresa STP. La modificació va consistir en la incorporació a la concessió ja existent d'una superfície del domini públic marítim terrestre de 24.422 metres quadrats, dels quals 14.743 són de terra i 9.679 d'aigua, i l'ampliació de termini inicial de la concessió 5,4 anys.

Amb aquesta ampliació de termini, la nova data de finalització de la concessió es va establir al maig del 2026. El compromís d'inversió del concessionari ascendia a la quantitat de 6,4 milions d'euros.

stats