Economia 02/04/2023

El Pla General de Palma reduirà un 90% les grans superfícies

La meitat dels 200.000 metres quadrats comercials previstos s’han de fer en planta baixa d’edificis

2 min
Un supermercat Lidl

PalmaLa patronal Afedecova criticar el Pla General de Palma –que està a les portes de l’aprovació– perquè fa una previsió desenvolupista que inclou la possibilitat d’obrir grans centres comercials a la perifèria. Cort va respondre que no s’havien interpretat bé les xifres, però l’associació comercial no se’n fia. “Pensam que cal reduir al màxim qualsevol capacitat de creixement, perquè es diuen unes coses per part del Pacte i després la realitat no acompanya. Sabem que el que figura com a equipament serà comercial, però experiències anteriors ens demostren que cal ser molt clars o al final es tornarà a produir una allau”, diu el secretari general de l’associació, Antonio Vilella. El director general de Comerç, Miguel José Piñol, és favorable a “reduir al màxim” la capacitat comercial de Palma, perquè tot el que està previst “s’acaba fent”.

Segons la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, hi ha hagut una interpretació “de màxims”. Truyol remarca que es redueix un 90% la capacitat de fer grans supermercats nous. “No es pot afirmar que aquest Pla General sigui favorable al model de gran comerç perifèric. A l’anterior Pla General, hi havia un total d’un milió de metres quadrats que podien ser equipaments comercials. Nosaltres hem reduït aquesta quantitat a només 200.000, però, a més, la meitat han de ser en planta baixa. El que hi ha en els baixos d’un edifici es pot considerar comerç de proximitat, perquè precisament es fa en el mateix lloc on viu la gent. Només 100.000 metres quadrats del pla es poden considerar, per tant, com a gran equipament”, respon Truyol a les crítiques.

Neus Truyol

La regidora recorda que, a més, hi ha el Pla d’Equipaments comercials (Pecma), que va aprovar el Consell de Mallorca i que també limita les possibilitats d’ubicar grans establiments a tota l’illa, Palma inclosa. “Tot plegat implica precisament una ciutat de proximitat, on hi ha una barreja d’usos al barri i on no cal agafar el cotxe per anar a comprar”, diu. “Volem un teixit productiu divers i que doni servei als veïns a prop de casa seva, i fugir dels models de polígon. Això és exactament el contrari del que preveu el nostre Pla General”, afegeix la responsable de Model de Ciutat.

Per part seva, Afedeco ha fet al·legacions al nou Pla perquè “només amb una restricció màxima es pot assegurar la proximitat”, segons diu Vilella.

stats