Economia 05/03/2021

Patronals i agents socials de les Balears demanen un pla a Madrid per salvar l'economia

Han presentat una carta a la Delegació del govern espanyol en què adverteixen de la situació a la qual s'enfronta l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
Representants que han signat la carta.

PalmaAgents socials i econòmics de les Balears han enviat una carta urgent al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar un "pla de salvació econòmica" per a les Illes. En la missiva -que s'ha entregat aquest divendres a la delegada del govern espanyol de les Balears, Aina Calvo-, els representants adverteixen de la situació a la qual s'enfronta l'Arxipèlag després de la pandèmia.

Un dels avisos que fan és que l'impacte sanitari i econòmic del coronavirus no afecta de la mateixa manera totes les regions: "Les dades del Banc d'Espanya estimen que, mentre que la caiguda del Producte Interior Brut (PIB) en el conjunt d'Espanya arriba al 12%, a les Illes Balears caurà quasi tres vegades més, entre el 27% i el 31%". També recorden que la taxa d'atur a les Balears ha crescut fins a arribar als 7,4 punts percentuals. Així mateix, exposen que la renda per càpita del territori insular "sofrirà un major descens, amb cotes de desigualtat i pobresa inacceptables", relata la carta.

Aquests efectes es deuen al fet que la comunitat autònoma "depèn del sector turístic i això impedeix fer a curt termini canvis estructurals que retornin de manera efectiva, i amb garanties, el monocultiu al qual es veu abocada", adverteixen. Per això, consideren "imprescindible" que el govern de Pedro Sànchez ofereixi solucions efectives, tant a curt com a llarg termini, en funció de les necessitats del teixit social i econòmic de les Balears, ja que durant dècades "ha aportat molt a l'economia i al benestar d'Espanya", apunten.

En concret, plantegen tres pilars: aconseguir un territori segur, articular mecanismes de rescat i tenir ajudes per a la transformació econòmica post- covid-19 dels sectors productius insulars. A més, incideixen en la necessitat que a les Balears s'hi faci una vacunació massiva que "arribi al 70% de la població com més aviat millor". Lamenten que, si aquest estiu no arranca la temporada alta, les previsions per al 2021 són "encara pitjors" i, per evitar-ho, s'haurien de vacunar més de 9.000 persones diàries, a fi d'arribar a immunitzar 820.000 persones, exposa la carta.

En concret, demanen que s'habilitin subvencions i ajudes directes, ajornaments de venciments, gestió dels deutes, Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), bonificacions i la condonació d'impostos, entre altres. "Davant una situació desesperada s'han de prendre mesures d'emergència, com per exemple incentius directes a empreses i autònoms, que ajudin sectors a sortir vius d'aquesta angoixa i no entrar en un cercle d'insolvències en cascada", reclamen.

stats