Economia 02/10/2020

La pandèmia tanca el 20% dels negocis dedicats a les noces

El sector ha deixat de facturar 600 milions d’euros a causa de la crisi sanitària

Catalina Riera
3 min
La pandèmia tanca el 20%          dels negocis dedicats a les noces

PalmaLa crisi sanitària i les mesures per frenar el coronavirus han provocat una cancel·lació massiva de casaments. Normalment a les Balears se celebren unes 30.000 noces a l’any, amb una despesa mitjana de 25.000 euros cada una. El sector factura cada any uns 750 milions d’euros, segons dades de l’Associació de Professionals d’Esdeveniments i Bodes de les Balears (APEB). No obstant això, la pandèmia ha provocat que les previsions econòmiques per a aquest 2020 siguin “catastròfiques”. El sector, segons la patronal, ha facturat un 80% menys. La “pèrdua ascendeix a 600 milions d’euros”, afirma el president d’APEB, Michael Eazy. El 20% de les empreses del sector ja ha tancat i l’entitat calcula que al cap de l’any ho hauran fet la meitat de les que hi ha.

“El sector s’està enfonsant per falta d’activitat”, lamenta el vicepresident de la patronal del sector a les Illes, Eduardo Álvarez. Les empreses sempre tenen un mateix perfil semblant: acostumen a ser petites. I es preveu que “les que més patiran seran les dedicades al lloguer de mobiliari, ja que els seus productes es troben en grans magatzems i tindran problemes amb l’estoc, perquè no sabran què fer-ne”, diu Álvarez.

Aquest és el cas del propietari de l’empresa Opción-1, Hernán Patiño. La seva companyia lloga material per a esdeveniments, però en aquests moments l’activitat està paralitzada. Amb una facturació de quasi un 95% menys que l’any passat, Patiño està convençut que si el mercat no es reactiva aviat, es veurà obligat a tancar. De les 120 noces que tenia programades per a enguany, se n’han cancel·lades 65 i 40 s’han ajornat al 2021. Les 15 que s’han celebrat “no s’han fet amb l’aforament total i, per tant, la facturació que esperàvem en cada un d’aquests esdeveniments ha estat menor”, diu Patiño.

El trasllat de gran part de les celebracions al 2021 impedirà als empresaris compensar les pèrdues d’enguany. Aquesta és una de les qüestions que més preocupa l’organitzadora d’esdeveniments de l’empresa Moments, Aida Klein. Un 95% de les noces que tenia programades s’han ajornat a l’any que ve, i això suposa que el 2021 només podran agafar, “com a màxim”, un 20% dels nous casaments que sorgiran. Per tant, no tindran els mateixos beneficis que altres anys, apunta Klein. L’experta assegura que si el 2021 “no funciona com un any normal”, les empreses del sector “patiran”, perquè, en termes econòmics, hauran perdut dos anys complets. “Segurament hi haurà una allau de tancaments”, vaticina.

Un 2021 saturat

La patronal té clar que el 2021 el sector estarà saturat i que les empreses petites no podran assumir tres noces grosses seguides. El principal problema és que “tothom vol els mateixos mesos i els noviis es volen casar en cap de setmana, però el 2021 no podrà ser i s’hauran de cercar alternatives, altres dies”, assegura Álvarez.

Per tal d’evitar aquesta saturació i afrontar aquesta situació, empreses com Panela Productions, especialitzada en la producció musical en casaments, han cercat alternatives per sobreviure. Així, a tots els clients que pensaven anul·lar les seves noces se’ls va oferir l’opció de contractar un altre tipus de servei, “encara que sigui per a esdeveniments més petits”, assenyalen el seu CEO, Paco Colombàs, i el mànager de producció de l’empresa, Joan Dell’Olmo. “Amb aquesta iniciativa, en la qual oferim espectacle i entreteniment durant el sopar i la música posterior, els clients no perden els doblers, perquè poden utilitzar el servei quan vulguin. És per això que segurament ha tingut tan bona acollida”, subratllen.

Un testimoni, que demana que no es publiqui el seu nom, comenta a l’ARA Balears que va decidir cancel·lar el seu casament i que el servei d’àpats que tenia contractat “s’ha quedat uns 2.000 euros per les despeses de gestió”. Li ha passat el mateix amb la finca. En aquest sentit, fonts del restaurant Jardín, especialitzat en aquest tipus d’esdeveniments, comenten que és una situació normal, ja que “és un dipòsit que l’empresa es reserva per a les despeses de gestió”.

El novii Evan Musten també s’ha vist afectat per la pandèmia. És un americà que viu als EUA i que el mes de juny es casava amb una mallorquina. Si cancel·laven la boda, les empreses contractades no els tornaven els doblers. “Ens vàrem trobar amb unes clàusules una mica abusives. Per això vàrem decidir casar-nos als EUA en plena pandèmia, i l’any que ve ja vindrem a Mallorca a fer unes noces més íntimes i reduïdes amb la família d’aquí”, apunta.

stats