Consum
Economia 28/09/2022

Palm, la ciutat més cara de l'Estat per fer la compra

Segons l'OCU, els preus han pujat un 15,2% en 12 mesos, l'increment més gran en 34 anys

2 min
En el conjunt de l'Estat, els preus han augmentat un 15,2% en un any.

PalmaL'estudi anual sobre supermercats de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que l'entitat ha fet públic aquest dimarts, col·loca Palma és la ciutat més cara de l'Estat per fer la compra, seguida per Barcelona, Girona, Madrid i Alcobendas - San Sebastián de los Reyes. L'OCU destaca en aquest document que ha detectat la pujada de preus més gran en 34 anys, amb un augment d'un 15,2% des del darrer estudi anual. Així, les Illes Balears i Catalunya són les dues comunitats autònomes on costa més anar al supermercat. Per l'altre costat, les ciutats més barates per omplir la senalla de la compra són Vigo, Ciudad Real, Jerez, Almeria, Granada, Huelva, Puertollano i València.

L'OCU ha destacat que la pujada dels preus dels darrers mesos ha estat generalitzada a tot l'Estat, encara que tots els productes no han augmentat de la mateixa manera. El preu de l'oli de gira-sol ha crescut un 118%, seguit de la margarina, amb un 75% d'increment, i dels plàtans, la pasta, l'oli d'oliva i la farina, amb pujades del 50% o més. Només alguns productes esporàdics, com l'alvocat i el kiwi, han minvat els preus (un 10% i un 6%, respectivament).

A més, aquesta entitat adverteix que l'increment del cost dels aliments pot continuar els propers mesos. Dels 239 productes de diverses categories que l'OCU ha analitzat (alimentació fresca, alimentació envasada, higiene i drogueria), un 64% són més cars. Es mantenen pujades fortes en lactis, carn de pollastre, pastes i arròs, amb una mitjana d'un 5,4% d'augment en els mesos d'estiu. De fet, totes les cadenes de supermercats que s'inclouen en l'estudi han apujat els preus (s'han visitat 1.180 establiments a 65 ciutats).

Així mateix, l'OCU ha xifrat en 994 euros (mitjana estatal) l'estalvi anual que poden tenir les famílies en cas de comprar en els supermercats més barats. Independentment d'això, l'OCU ha demanat mesures urgents per abaratir la cistella de la compra. Algunes propostes d'aquesta entitat són una rebaixa en l'IVA dels aliments i la creació de xecs d'aliments per a famílies vulnerables i nombroses.

stats