Sector primari
Economia 11/06/2024

Els pagesos de Mallorca demanen al Consell que compri productes locals: "Sense agricultura difícilment hi haurà turisme"

Unió de Pagesos vol impulsar l'adquisició "responsable" per part de l'Administració després que es rebutjàs una moció sobre aquest assumpte al darrer ple insular

ARA Balears
2 min
Imatge dels pagesos de les Illes Balears. / ISAAC BUJ

PalmaEl secretari general d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha anunciat aquest dimarts que demanaran una reunió amb el Consell de Mallorca per impulsar la "compra responsable" de productes locals per part de l'Administració després que es rebutjàs una moció sobre aquest assumpte al darrer ple insular. Segons ha recollit Europa Press, Ordines ha subratllat que la intenció és "fer-li entendre" al president insular, Llorenç Galmés, que "l'Administració pública ha de començar aquesta compra responsable amb els pagesos de Mallorca". "Sense consum, no hi ha agricultura; sense consum, el sector primari es mor; i sense agricultura, no hi ha paisatge, i així, difícilment hi haurà turisme".

Aquesta iniciativa anirà en paral·lel a la proposta d'una llei autonòmica de contractació pública que proposarà amb el suport de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem), després d'anunciar la seva adhesió a la patronal. "Davant d'una temporada històrica de rècord turístic, hi ha molt poca repercussió en el sector primari quant a vendes i preus", ha defensat. En aquesta línia ha destacat que s'ha de "lligar turisme i agricultura", i aconseguir que es compleixi la llei del percentatge mínim de compra de producte local per part de l'Administració a través de, per exemple, les escoles, centres sanitaris o ens públics.

Pèrdues milionàries del sector i noves mesures

En relació amb les darreres dades que va publicar Asaja-Balears, que estimen que les pèrdues enguany en la producció de cereals i farratges ascendeixen a 12,5 milions d'euros, Ordines ha afirmat que aquesta quantitat "no es podrà compensar de cap manera", tot i que entén que a través del marc legal es pot donar suport al sector primari "amb actuacions petites i concretes".

Per la seva banda, el coordinador del sindicat agrari, Joan Gaià, ha insistit en la necessitat de continuar amb les convocatòries de la Mesa del Canvi Climàtic que es va establir amb el Govern. "El canvi climàtic és aquí i els efectes econòmics en el sector primari són molt importants", ha sentenciat. Gaià també ha apuntat que la sequera podria afectar altres espècies, com la vinya, l'olivar o el fruit sec, on "és més difícil veure els efectes a curt termini", així que ha plantejat dues mesures. Per un costat, augmentar la partida a Agricultura dins els pressupostos autonòmics i, per l'altre, aconseguir més finançament a través de l'Impost de Turisme Sostenible.

Finalment, el president de Pimem, Jordi Mora, ha expressat la seva satisfacció per l'adhesió del sindicat, ja que, juntament amb l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) i l'Associació de Productors de Porcí, ha defensat que "la transformació del model econòmic implica un impuls del sector primari i industrial". A més, ha avançat que amb la col·laboració d'Unió de Pagesos faran una guia de bones pràctiques sobre la compra de producte local que repartiran entre ajuntaments, consells insulars, Govern i ens públics.

stats