Economia 10/02/2020

Front comú pel Mobile tot i el degoteig de baixes

La llista de baixes pel coronavirus s'amplia a vuit companyies de les 2.400 que hi participen

Paula Clemente / Paula Solanas
3 min
Un visitant  a l'stand de Sony, la passa edició del Mobile World Congress

BarcelonaEl degoteig d'empreses que no participaran en el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona com a precaució pel coronavirus continua. Aquest dilluns s'hi han sumat quatre noms més, però no tots amb la mateixa rellevància dins el congrés. A primera hora ha estat Sony qui prenia la decisió de no assistir a l'esdeveniment per l'alerta sanitària, i en les següents hores s'han afegit a la llista NTT Docomo, el principal operador de telefonia al Japó; el fabricant de mòbils xinès Umidigi, i l'empresa de telèfons alemanya Gigaset (propietat del grup Siemens).

Aquestes baixes arriben després d'una reacció en cadena, encara a petita escala, que va començar dimecres. La sud-coreana LG, que ha estat substituïda per l'índia Tech Mahindra, la sueca Ericsson i les nord-americanes Amazon i Nvidia han descartat l'assistència al congrés, que se celebrarà del 24 al 27 de febrer a Barcelona. "Com que posem la seguretat dels nostres clients, aliats, mitjans i treballadors per davant, hem pres la difícil decisió de no exhibir-nos ni participar en el MWC 2020 a Barcelona", ha explicat Sony aquest matí en un comunicat.

Sony és un dels grans expositors del congrés. En termes d'espai reservat, l'any passat quedava just darrere de Huawei, que manté la seva assistència, i Ericsson (les dues amb els estands més grans). L'empresa va ocupar en l'edició passada uns 1.700 metres quadrats. El que farà per no perdre la possibilitat de presentar les seves novetats a la fira serà organitzar una roda de premsa virtual que es podrà seguir a través del seu canal de YouTube. Amazon, per la seva banda, tenia previst estar present tant al saló principal de la fira, el Mobile World Congress, amb la seva filial Amazon Web Services, com al saló 4YFN, dedicat a l'emprenedoria, amb representants de l'equip de la companyia dedicat a la logística de l'última milla.

De les empreses que estaran absents aquest any als recintes de Fira de Barcelona, Ericsson és la que deixarà un buit més gran, tant en metres quadrats com per la importància de les seves novetats per al sector de les telecomunicacions. Encara que els nous models de telèfon mòbil centrin bona part de l'atenció de l'esdeveniment, les xarxes són el seu eix central i la companyia sueca és una de les pioneres en el desplegament del 5G. Per contra, la retirada de Sony –una empresa centrada en els dispositius electrònics– no té el mateix pes en aquest sentit. Per posar en context aquest primer degoteig d'empreses, els estands de les quatre principals sortides (Ericsson, Sony, LG i NTT Dotocomo) representarien uns 9.620 metres quadrats dels prop de 120.000 metres quadrats de superfície expositiva al recinte de l'Hospitalet de Llobregat. És a dir, només un 8% de la superfície total.

Crida a la calma

El pànic perquè aquestes cancel·lacions provoquin un efecte dòmino entre el sector, però, ha xocat amb la crida a la calma del Govern, l'Ajuntament de Barcelona i l'executiu espanyol. "Estem parlant d'aquestes baixes, però sabem que està previst que hi hagi 2.400 empreses de 200 països", ha insistit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en una compareixença extraordinària per evitar que s'inoculi "el virus de la por". La Generalitat ha insistit que treballa "en coordinació absoluta entre totes els administracions per tenir el millor Mobile". I ha afegit: "Hem estat preparats cada any" per acollir el congrés, també en l'edició 2018, just després dels atemptats del 18-A. "No hi ha cap motiu perquè no tiri endavant", ha remarcat Puigneró.

Des del Govern, han recordat que no hi ha cap cas de coronavirus a Catalunya i que juntament amb l'organització del Mobile estan reforçant informació, punts d’atenció i coordinant el protocol de detecció per si surten sospites d'una possible infecció. La patronal de les telecos organitzadora del congrés, GSMA, ja va anunciar diumenge que prendrà mesures de control addicionals, com controls de temperatura, i vetarà l'entrada a assistents que vinguin de la província de Hubei.

Tot i aquest missatge de tranquil·litat, alguns agents econòmics de la ciutat es comencen a mostrar inquiets per una possible cancel·lació sobtada del Mobile. El Gremi d'Hotels de Barcelona ha afirmat que ja s'estan anul·lant reserves per als dies del congrés i han admès que segueixen amb "preocupació" les afectacions del coronavirus. En la mateixa línia, fonts del Gremi de Restauració de Barcelona expliquen a Efe que han observat el mateix efecte i també s'afegeixen al neguit que ha provocat aquesta psicosi sanitària.

stats