Alimentació

El nou etiquetatge revela que el vi no es fa només amb raïm

Els cellers comencen a informar de les calories i els ingredients per exigència de la UE

3 min
La bodega de Juvé & Camps a  Sant Sadurní d'Anoia.

BarcelonaEl vi ha començat a informar els consumidors de les calories que conté i dels ingredients que s'han emprat per produir-lo. És una exigència de la UE per als vins que hagin culminat el seu procés d'elaboració a partir del 8 de desembre, però hi ha cellers que ja ofereixen aquestes dades per avançat i mostren que per fer vi no només s'utilitza raïm. Calories i ingredients ara són accessibles a través de les etiquetes de les ampolles i dels webs de comerços que els comercialitzen, com ara supermercats.

Fins i tot hi ha vins que ja incorporen la informació malgrat que podrien haver quedat al marge de la normativa perquè la seva producció s'havia finalitzat abans de l'entrada en vigor del nou etiquetatge. Es posa fi així a una anomalia, perquè fins ara el vi no estava obligat a informar de les calories ni dels ingredients –només havia de detallar si duia sulfits afegits, que és un al·lergen–, a diferència dels altres productes també considerats alimentaris.

La nova normativa estableix que l'etiqueta ha d'incloure el valor energètic (les calories), mentre que per als ingredients i la informació nutricional completa és suficient amb què l'etiqueta incorpori un codi QR que remeti a un web que contingui la informació. L'aplicació d'aquests canvis serà progressiva i fonts de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), que depèn de la Generalitat, donen per fet que adaptar-s'hi comportarà un temps. Entre altres, perquè hi ha vins que tardaran a lluir el nou etiquetatge, donat que tenen llargs processos de producció, com ara alguns caves.

Ingredients, més enllà del raïm

A partir d'ara els consumidors poden endur-se alguna sorpresa. Sobretot si és el primer cop que poden comprovar que l'elaboració del vi no només consisteix en la fermentació alcohòlica del suc que s'obté del raïm (el most) i potser afegir-hi sulfits per garantir-ne la conservació. Segons ha pogut constatar l'ARA a partir de mitja dotzena de noves etiquetes, els primers llistats d'ingredients que s'han posat a disposició dels consumidors revelen que, a més del raïm, es poden haver utilitzat productes com els reguladors de l'acidesa (l'àcid tartàric o el màlic), conservants i antioxidants (els sulfits, el nitrogen o l'àcid ascòrbic) i estabilitzants (com la goma aràbiga, les manoproteïnes de llevats o el poliaspartat de potassi).

En un dels llistats consultats també apareix com a ingredient l'aigua, i això malgrat que s'hauria d'haver usat escadusserament i com a molt per diluir altres productes emprats durant l'elaboració, ja que està vetada per a altres finalitats com la de rebaixar el grau alcohòlic.

En opinió del president-degà de l'Associació Catalana d'Enologia-Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (ACE-CEEC), Pere Campos, el consumidor ha de tenir tota aquesta informació. Explica que els ingredients "són productes que majoritàriament el vi ja porta de forma natural i que només es fan servir per corregir, estabilitzar o conservar millor les seves virtuts".

També ressalta que s'estan obrint camí els vins ecològics, per als quals la normativa és més estricta. En tot cas, garanteix que l'enòleg intenta preservar el que proporciona la natura al màxim, de manera que no fa un abús d'aquests productes quan elabora el vi: "Són eines que tenim i només les fem servir quan són estrictament necessàries".

No deixa de ser una beguda alcohòlica

Per part del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (Codinucat), Gemma Miranda celebra que el vi informi dels ingredients i de les calories –cada porció pot portar unes 100 calories, detalla–, però crida a mantenir la prudència a l'hora de consumir-lo. "Mai li posarem la paraula saludable a una beguda alcohòlica, perquè pel fet de prendre-la no estaré més sana que si no me la prengués", subratlla.

Miranda recorda que al vi sovint se'l presenta com una beguda amb beneficis per a la salut, com ara pel seu contingut en antioxidants, però insisteix: "Com que el preu que he de pagar és l'alcohol, estan descompensats". Malgrat els riscos per a la salut associats al seu consum, ha quedat fora de l'etiquetatge la inclusió d'un advertiment que indiqui que el vi és cancerigen, una possibilitat que per ara l'Eurocambra ha rebutjat.

stats