Laboral

Nou ERO d'H&M a Espanya: 588 treballadors afectats i 28 botigues tancades

El grup de moda suec ja va acordar 349 acomiadaments en una retallada de plantilla el 2021

2 min
Una botiga de H&M a Barcelona.

BarcelonaEl gegant suec de la moda H&M torna a retallar la plantilla espanyola. La companyia ha anunciat aquest divendres l'obertura d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que comportarà el tancament de 28 de les seves botigues i afectarà 588 treballadors, segons ha informat el sindicat CCOO en un comunicat. El grup atribueix aquesta decisió a causes organitzatives, productives i econòmiques dels establiments, i la mesura arriba després que ahir anunciés una altra retallada de plantilla a les oficines de Barcelona, que començarà a negociar-se la setmana que ve.

Fonts sindicals asseguren que encara no saben quants treballadors quedaran afectats a Catalunya. La ferida del conflicte laboral a l'empresa tèxtil encara estava recent, ja que aquesta va presentar un altre ERO el 2021. Aleshores la negociació es va saldar amb 349 acomiadaments i una reducció de jornada per a 170 empleats, encara que inicialment la companyia pretenia fer fora un miler de persones. En aquest procés també es van tancar les macrobotigues de la marca al Portal de l'Àngel, el centre comercial L'Illa i a les Rambles.

"Després dels processos de mobilització de l'any passat i l'acord al qual es va arribar, creiem que aquesta mesura és massa agressiva i que es poden buscar solucions que no impliquin la pèrdua d'ocupació", han lamentat des de CCOO. El procés de negociació d'aquests acomiadaments començaria al setembre, ja que l'empresa està obligada a deixar un marge de sis mesos entre la comunicació de la decisió a l'autoritat laboral i la constitució de la taula que en pactarà els detalls.

Protestes per exigir millores salarials

Tot i l'acord de l'últim ERO, les reivindicacions a H&M havien continuat actives perquè la plantilla encara reclamava millores salarials i socials. El comerç és un dels sectors en què històricament també s'ha exigit facilitar la conciliació i evitar repartiments de jornada que impossibiliten la vida familiar. De fet, la CGT també va convocar una vaga als serveis d'atenció al client online, ubicats a Barcelona, just abans de la campanya de rebaixes, davant la negativa del grup a negociar.

En els primers nou mesos del seu exercici, la cadena tèxtil escandinava va assolir un resultat després d'impostos de prop de 600 milions d'euros, un repunt considerable de més del 60%, mentre que les vendes van augmentar un 8% fins als 15.300 milions.

stats