Economia 01/11/2017

Moody's manté la nota creditícia de la Generalitat per l'aplicació del 155

La prima de risc espanyola deixa enrere la crisi catalana i cau a mínims del setembre

Ara
2 min
L’agència de qualificació ha rebut amb una rebaixa el canvi de Govern a Catalunya.

BarcelonaL'agència de qualificació Moody's va decidir aquest dimarts mantenir la nota creditícia de la Generalitat en el grau Ba3 i en perspectiva negativa perquè considera que l'aplicació de l'article 155 redueix els riscos provocats per la sortida d'empreses i la incertesa política. Segons Moody's, "el control reforçat del govern central sobre la regió després de la invocació del 155" compensa els "riscos augmentats" que observa a Catalunya pel "clima de negocis en ràpid deteriorament".

En un comunicat, l'agència ha explicat que el manteniment de la nota respon a l'"extraordinari suport" que la Generalitat ha rebut del fons de liquiditat autonòmic (FLA) i l'expectativa que aquest suport continuï. L'agència avisa que, en tot cas, la qualificació es podria rebaixar si es veuen "problemes significatius en la implementació efectiva del 155".

"Encara que és poc probable, qualsevol reducció del suport del govern espanyol a la regió desencadenaria una rebaixa", indica. Segons Moody's, fins ara el control temporal assumit per l'executiu de Rajoy ha assegurat que s'efectuïn els pagaments a creditors, proveïdors i funcionaris. "Amb la invocació del 155 fins almenys a les eleccions regionals del 21 de desembre, el govern central estén més el seu control de la regió", apunta.

Des del 26 de maig del 2016, la qualificació del deute a llarg termini de la Generalitat se situa en el grau Ba3, en el rang de bo porqueria, amb perspectiva negativa. D'altra banda, l'agència assegura que ha rebaixat l'estimació del risc del creditici base de Catalunya de Caa1 a Caa2 per reflectir el "deteriorament" del perfil de crèdit a la regió.

La prima de risc ignora Catalunya

La prima de risc espanyola s'ha relaxat aquest dimecres fins als 108,50 punts bàsics, fet que suposa la dada més baixa des del 6 de setembre, després de la positiva valoració per part de S&P i Moody's de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i de l'avançament de la convocatòria d'eleccions autonòmiques el 21 de desembre.

La prima de risc dels bons sobirans d'Espanya amb venciment a 10 anys havia arribat a aconseguir els 137,30 punts bàsics el 4 d'octubre impulsada per la incertesa a Catalunya. El 29 de setembre, just abans del referèndum de l'1 d'octubre, el diferencial entre els bons espanyols i els alemanys era de 116,60 punts bàsics.

stats