Economia 24/07/2022

Més de 100 places hoteleres s'han activat després de la moratòria

El Consell ha indicat que hi ha un decalatge entre la sol·licitud de compra i que es donin d'alta

2 min
L'edifici d'un hotel de Magaluf.

PalmaDes que va entrar en vigor el decret llei turístic, el qual incloïa una moratòria de places turístiques, han iniciat la seva activitat 114 places en allotjaments turístics; les darreres, dia 28 de juny, ja havent començat l'estiu, segons es pot comprovar al Catàleg de Dades Obertes del GOIB. Cal recordar, però, que quan el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va fer l'anunci de la moratòria, també va concretar que les places que es trobassin dins el procés de tramitació encara entrarien.

El director insular de Transició i Ordenació Turística, Joan Gaspar Vallori, que té les competències en aquesta matèria des d'abril d'enguany, ha recalcat que "hi ha un decalatge entre que es fa la sol·licitud de compra de places i que es donen d'alta". Per tant, ha confirmat que les places noves dels darrers mesos havien iniciat "els tràmits abans de l'entrada en vigor del decret llei".

Tret d'un hotel de Sóller, que preveu 44 places, la majoria de projectes són de petites dimensions. Oscil·len entre les 12 i les 16 places i estan repartits entre Llucmajor, Caimari i Sóller. Així, com explica el director insular, el procés de tramitació "tarda un parell de mesos: entre la sol·licitud i que envien la documentació".

Concretament, el procés constava de quatre passes: sol·licitar la compra de places al Consorci de la borsa de places de la Conselleria de Turisme; aquest, posteriorment, calcula el preu a pagar per la comercialització turística de l'habitatge. Finalment, quan la compra està autoritzada, el propietari hauria de fer el primer pagament i entregar la nova documentació per tal d'obtenir la llicència per comercialitzar.

Cinc mesos de moratòria

La moratòria que inclou el decret llei turístic sobre noves places va entrar en vigor dia 11 de febrer i afecta un total de 18.718 places a totes les Illes. Pel que fa a Mallorca, són 8.486, de les quals 3.600 són de lloguer vacacional i 4.900, hoteleres. Unes xifres que corresponen a un primer bloc que acabava el 2024, ja que després, segons havia estipulat el Consell, se'n podien tornar a obrir 10.000 més. Pel que fa a Eivissa, n'hi corresponen 7.000 i a Formentera, 3.232. El cas de Menorca és diferent, perquè no té borsa de places turístiques.

Per altra banda, el text legal turístic estableix un règim sancionador en cas d'incompliment o infraccions administratives. En primer lloc, s'estableix una multa de 500 euros per cada llit no elevable que hi hagi a l'establiment. A més, serà obligatori tenir un pla de circularitat, mentre que el fet de no tenir tota la documentació acreditativa es multarà amb 100.000 euros.

stats