Economia 01/05/2018

Les sindicalistes encapçalen la manifestació de l'1 de maig a Palma

La intensa pluja ha sorprès els manifestants i ha obligat a suspendre abruptament el final de la marxa i els discursos dels líders sindicals tant a Ciutat com a Maó i Eivissa

Jaume Ribas
2 min
359125520_IMG_1011

Palma/EFEMés d'un miler de persones participen avui en la manifestació del Dia del treballador a Palma. Enguany, un grup de treballadores dels sindicats CCOO, UGT i STEI ha portat la pancarta amb el lema 'Temps de guanyar' i ha encapçalat la manifestació, des de la plaça d'Espanya fins al passeig del Born.

La intensa pluja ha sorprès els manifestants quan eren al passeig del Born i ha obligat a suspendre abruptament el final de la marxa i els discursos dels líders sindicals. Tot i les previsions de mal temps, la manifestació ha començat amb sol a les 12 h però quan faltaven pocs minuts per a les 13 h ha començat a caure una pluja molt intensa que ha dissolt els manifestants, que s'han afanyat a aixoplugar-se a les voreres i els comerços.

Les principals reivindicacions d'enguany han estat la igualtat salarial entre homes i dones i la millora de les pensions. Ambdues proclames situen els sindicats al costat dels moviments socials més actius en aquests moments, el feminisme i les mobilitzacions dels pensionistes.

El secretari general de CCOO, José Luis García, ha demanat "una ocupació de qualitat i que els beneficis comencin a arribar a les butxaques dels treballadors". També ha destacat la importància d'una millora salarial per a les dones perquè "si la precarietat té un rostre, és rostre de dona". Així mateix, ha avisat que si els empresaris no milloren els salaris "hi haurà conflicte social".

El secretari general de l'STEI, Miquel Gelabert, ha dit que el primer de maig continua sent "un dia més reivindicatiu que no festiu" i ha emfasitzat la necessitat de mobilitzar-se per millorar les condicions de vida dels treballadors. "La riquesa hi és, però s'ha de repartir", ha destacat.

A la manifestació hi han participat càrrecs i dirigents destacats dels partits d'esquerres. Hi havia la presidenta del Govern balear, la socialista Francina Armengol; el batle de Palma de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera; el diputat al Congrés de Podem, Juan Pedro Yllanes, i el secretari general d'Esquerra Unida, Juanjo Martínez.

350 persones i molta pluja a Eivissa

A Eivissa s'hi han manifestat prop de 350 persones tot i el mal temps. La manifestació ha arrancat a la zona de les Figueretes a les 12 h, i només 30 minuts després els assistents s'han vist obligats a finalitzar la marxa a l'avinguda d'Espanya, davant el cèntric passeig de Vara de Rei, a causa de la intensitat de la pluja.

Encara que la pluja també ha impedit la lectura del manifest, els secretaris generals d'UGT i CCOO a l'illa, Fernando Fernández i Felipe Zarco, han expressat la seva satisfacció per la participació en la protesta. A més, representants dels pensionistes d'Eivissa, d'associacions feministes i del col·lectiu sanitari de les Illes també s'han sumat a la manifestació.

200 manifestants a Maó

A Maó, 200 persones han participat en la manifestació. La concentració també ha estat marcada per la intensa pluja, que ha començat a la plaça de l'Esplanada i ha acabat a la plaça de Miranda, davant la delegació del govern central. El bloc anticapitalista s'ha sumat a la marxa amb una pancarta en què es podia llegir: "Repartim treball i riquesa, defensem la dignitat".

stats