ECONOMIA
Economia 03/07/2020

Magaluf comença la temporada tard i amb les barreres tancades

Per ara només han obert quatre hotels, però s’espera que l’eliminació de la quarantena al Regne Unit animi els britànics a viatjar, i són el principal mercat emissor d’aquesta zona de Calvià

Catalina Riera
3 min
Magaluf comença la temporada tard 
 I amb les barreres tancades

PalmaHotels tancats, la platja esquitxada per desenes de persones, locals amb la barrera tancada i uns pocs funcionant a mig gas. Aquesta és la realitat de Magaluf a principi del mes de juliol, mentre s’hi esperen els turistes britànics, els més assidus a la zona. L’anunci, divendres, que el govern britànic eliminarà a partir de dia 10 la quarantena obligatòria als ciutadans que tornin d’un viatge a les zones de “menys risc” -i les Balears en són una- ha d’accelerar les coses. Per això és una notícia ben rebuda pels hotelers. “Ajudarà que les reserves augmentin”, apunta el president de l’Associació Hotelera Palmanova-Magaluf, Mauricio Carballeda.

En aquests moments, a la zona hi ha quatre hotels oberts i s’espera que durant la primera quinzena de juliol n’obrin 17 més, dels 80 que hi ha entre Palmanova i Magaluf, diu Carballeda. Ara l’ocupació és “molt baixa” i els establiments que s’han reactivat només han obert algunes plantes, però “s’espera que a final de juliol i principi d’agost les reserves augmentin”, comenta. De fet, les perspectives que ara té el Govern són millors que les que tenia enmig de l’etapa més dura del confinament, quan s’esperava que la recuperació no començaria fins a l’agost i que aquest mes tot just s’arribaria a un 25% de la facturació del 2019. Segons un informe de programació aèria de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), es preveu que a l’aeroport de Palma les aerolínies ofereixin per als pròxims 15 dies un 50,5% menys de seients que l’any passat, i a l’agost només un 24,1% menys. Així, arribarien a Mallorca més de cinc milions de turistes aquest estiu. En concret, l’arribada de britànics es preveu que el juliol davalli un 58,8%, però l’agost només baixarà un 28,8% respecte de l’any passat.

Botiguers pessimistes

Tot i les xifres de l’AETIB, els comerciants de Magaluf són pessimistes i creuen que aquesta temporada serà “difícil” de remuntar. El propietari de la cafeteria Rambo’s, Luis Campos, fa 35 anys que va muntar aquest negoci i mai no havia viscut “una situació com aquesta”, i fins i tot s’ha plantejat traspassar el negoci, encara que té clar que en aquests moments “ningú el voldrà comprar”. Normalment, en plena temporada alta sol tancar la jornada amb una caixa d’entre 400 i 1.000 euros, depèn del dia, però ara si arriba a 30 euros ja és molt. Quan veu que té una taula ocupada, diu, ja es posa “content”.

En ple mes de juliol, pels carrers de Magaluf només s’hi veuen veïns que van a la platja i alguns turistes asseguts a la terrassa d’un bar. De fet, el propietari del comerç de souvenirs Beach Summer Supermarket, Haresh Lalwani, que té obert des de l’1 de juny, assegura que encara no ha vist cap turista.

Les terrasses dels locals no tenen res a veure amb les temporades anteriors. N’és un exemple el restaurant Happy House, que té una terrassa amb aforament limitat de 133 persones i que normalment solia tenir plena. Ara com a molt ha tingut “unes quantes taules plenes”, lamenta un dels socis del negoci, Francisco Guerrero. És més, afegeix que normalment tenen una plantilla de 28 treballadors, perquè tenen “moltíssima feina” i ara només en són tres: el cuiner, ell i el seu soci.

Segons Aena, amb l’obertura de fronteres internacionals, dimecres, a Son Sant Joan es varen fer un total de 210 operacions, 11 de les quals foren entrades i sortides al Regne Unit. Així mateix, dijous n’hi va haver 212, 20 de les quals tenien el Regne Unit com a destinació o origen. La xifra va créixer divendres amb un total de 273 operacions, i per a dissabte i diumenge se n’esperen 328 i 321,respectivament.

stats