Energia

Macron enterra el Midcat: "És fals que serveixi per solucionar el problema del gas"

El president de França nega que el gasoducte pugui transportar en un futur hidrogen verd, com sosté Espanya

2 min
Emmanuele Macron dirigint-se a la roda de premsa posterior a la videoconferència amb Olaf Scholz.

ParísFrança ha tancat la porta al Midcat. El govern del país gal sempre s'havia mostrat escèptic davant la idea de construir el gasoducte que uniria Catalunya i França, però fins ara cap dirigent s'hi havia pronunciat amb tanta contundència com ho ha fet aquest dilluns el president de la República, Emmanuel Macron. En una compareixença per parlar de la crisi del gas després de reunir-se per videoconferència amb el canceller alemany, Olaf Scholz, Macron ha desmuntat un a un els arguments que defensen tant el govern espanyol com la Generalitat a favor de construir el Midcat. Per a França, el Midcat és innecessari.

"No entenc per què hauríem de saltar com cabres pirinenques sobre aquest tema per dir que solucionaria el problema del gas. És fals. És factualment fals”, ha afirmat Macron parafrasejant un president de França històric, Charles de Gaulle, que el 1965 va parlar de "saltar sobre la cadira com cabres cridant Europa". L'actual inquilí de l'Elisi sosté que les dues actuals connexions gasístiques entre Espanya i França només utilitzen un 52% de la seva capacitat i que és el país gal el que exporta gas cap a l'Estat i no al revés. "En aquest moment, en plena crisi del gas, les connexions existents no estan saturades –ha destacat Macron–. No entenc el problema que ha de resoldre a curt termini".

Macron ha recordat que la construcció del Midcat és econòmicament molt costosa i tindria un impacte mediambiental important. A més a més, el president de França ha assegurat que també és "fals" que el gasoducte pugui transportar hidrogen verd en un futur, un dels principals arguments d'Espanya. "Suposarà fer més obres importants perquè les característiques de l’hidrogen no són les mateixes. Per tant, no és cert que en el futur el Midcat pugui transportar hidrogen", ha destacat.

Més electricitat d'Alemanya

El president de França ha acordat amb el canceller alemany augmentar la importació d'electricitat d'Alemanya i, a canvi, que França li enviï més gas. Amb més de la meitat dels reactors nuclears aturats per tasques de manteniment i problemes tècnics, França produeix menys electricitat que la que consumeix, una situació anòmala que l'ha portat a comprar més electricitat a Espanya en els últims mesos.

stats