Economia 26/02/2021

L’olla de pressió de la crispació empresarial

Les darreres setmanes s’han multiplicat els moviments de protesta per la situació econòmica provocada per la pandèmia i les restriccions

4 min
El últims dies han aparegut en diferents punts del territori pancartes del moviment SOS Turisme. /ISMAEL VELÁZQUEZ

Els bars i restaurants varen tancar el 13 de gener i des de llavors no han pogut tornar a obrir. El Govern va aprovar unes restriccions dures que varen agreujar una economia ja tocada per la pandèmia de covid-19. Mentre que el sector insisteix a recuperar l’activitat com abans millor, la presidenta Francina Armengol va anunciar dijous una tímida relaxació de les restriccions a Mallorca i Formentera, que només va més enllà a Menorca. Això no ha calmat els ànims: la crispació empresarial continua augmentant alhora que ho fa el nombre de noves plataformes. 

Les darreres setmanes s’han multiplicat els moviments de protesta que reclamen que s’aixequin les restriccions i també ajudes directes per garantir la supervivència del sector turístic i l’hostaleria, ja que avui dia no hi ha data de començament per a la temporada, la Setmana Santa es dona per perduda i el ritme de vacunació es posa en dubte. Cal recordar que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assenyalar que el 70% de la població no estaria vacunada fins a finals d’estiu.

SOS Turisme n’és un exemple. Aquesta plataforma, formada per hotelers i empresaris, demana ajudes urgents per al sector a causa de la “paràlisi” en la qual es troben des de fa temps. Aquest grup reclama un pla de rescat per al sector i la reducció de les càrregues fiscals de les empreses. A més, considera clau conèixer el pla de vacunació i que les dosis arribin a un 70% de la població abans de l’estiu. “Si els treballadors de l’illa no estan vacunats, difícilment la gent de fora ens tindrà com una destinació segura”, explica la responsable de comunicació de SOS Turisme, Marissa Anglarill. El moviment va néixer, diu, “com un crit de desesperació davant la situació econòmica”. “Les empreses necessiten ingressos, no ens podem permetre continuar un any més així”, afegeix.

Una altra de les protestes que s’han gestat els darrers dies és la que lideren comerços, bars i restaurants del municipi de Llucmajor. Més de 200 negocis varen decidir penjar el cartell d’“Es traspassa” a la porta. “És una protesta silenciosa que sorgeix de la preocupació dels veïns, que veim que si no feim res anam a la ruïna. Ens sentim abandonats”, explica Sebastià Oliver, propietari del bar Aràbic. El moviment va sorgir després que l’Ajuntament llucmajorer es negàs a suprimir les taxes que paguen. “Estam tancats, no generam doblers, creim que el més just és que ens alliberin d’aquesta càrrega”, diu Oliver. A més, estan fent una recollida de firmes per demanar als polítics, tant autonòmics com estatals, que es rebaixin el sou un 30%.

Moviments declarats apolítics

Un punt que totes les plataformes de protesta tenen en comú és que han deixat clar des d’un primer moment que no formaven part de cap partit polític. Al principi també ho deia Resistencia Balear, un moviment que va irrompre amb força el mes de gener i que s’ha acabat afegint al partit extremista Sumam, que lidera Aina Aguiló. Víctor Sánchez, fundador de Resistencia Balear, assegura que el sector està enfonsat i demana que se’ls indemnitzi per “tots els danys ocasionats”. “Estam tancats, no tenim cap ajuda econòmica i hem de continuar pagant factures”, explica. De fet, l’associació Arema, formada per uns 30 empresaris amb uns 40 establiments, va decidir dur les restriccions als tribunals. Es queixen de la manca de justificació de les mesures imposades per l’Executiu.

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) reclama que a les empreses els eximeixin les taxes, així com una quitació d’un 40% als crèdits ICO. Asseguren que les empreses poden tenir un problema d’insolvència “descontrolada” si no els ho concedeixen. La patronal també demana més ajudes directes del govern espanyol. De moment, aquesta setmana Pedro Sánchez ha anunciat al Congrés una ajuda d’11.000 milions d’euros al turisme i la restauració, però sense detallar el calendari ni el format de les ajudes.

El sector cultural és un altre dels més afectats per les mesures restrictives del Govern. L’associació Illescena, formada per la majoria d’empreses d’arts escèniques de les Balears, va enviar dijous una carta al nou conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, en què exposava la manca d’inversió en el sector durant el 2020 i alertava del risc de desaparició de teixit cultural. “El govern progressista és sensible amb el nostre sector, però no s’acaba de creure que la cultura és un motor econòmic”, explica Fàtima Riera, presidenta d’Illescena.

Una recuperació relativa

La companyia Easy Jet ha fet públic aquesta setmana que les reserves de vols del Regne Unit a Espanya es varen disparar amb l’anunci de la desescalada del govern de Boris Johnson. Segons la companyia, Palma és una de les destinacions més sol·licitades per viatjar el pròxim estiu. En un comunicat, l’empresa explica que les reserves de vols han augmentat un 337% respecte de la setmana anterior i també han crescut les ofertes de vacances, un 630%. Aquesta demanda de vols afectaria directament les reserves als hotels de les Illes.

El sector veu les xifres amb prudència. La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, creu que aquesta és una notícia positiva. Així i tot, diu, “caldrà seguir-ne de prop l’evolució les properes setmanes i mesos”. Una opinió que comparteix el president de l’Associació de Petits Hotels de Mallorca, Juan Manuel Ordinas, que alerta que és prest per treure conclusions. Ambdós relativitzen els percentatges, ja que cal tenir en compte d’on es ve. “Si parteixes de zero reserves, sembla que la remuntada sigui molt important”, diu Ordinas.u

stats