Mercats
Economia 23/09/2022

L'Íbex-35 s'enfonsa a mínims des del 2020

L'índex cau un 5% aquesta setmana a causa de les mesures dels bancs centrals per pal·liar la inflació

2 min
Un broker ahir a la Borsa de Nova York, que va aturar la cotització durant un quart d’hora per l’enorme descens que s’estava vivint.

BarcelonaL'Íbex-35, el principal índex borsari espanyol, ha tancat la setmana amb una caiguda del 5%, fins als 7.583,5 punts, uns nivells que no es veien des del novembre del 2020. Només en la sessió d'aquest divendres, la caiguda de l'índex ha estat del 2,46%. La setmana ha estat marcada per l'enduriment de la política monetària per part dels bancs centrals com a mesura per pal·liar la creixent inflació, així com per la por a una nova crisi econòmica.

Cal tenir en compte que la Reserva Federal dels Estats Units va aprovar dimecres per unanimitat una tercera pujada consecutiva dels tipus d'interès del país de 75 punts bàsics, fins a situar-los entre el 3% i el 3,25%. Això suposa el preu més alt dels diners registrat pel país des del gener del 2008, pocs mesos abans que es desencadenés la crisi amb la caiguda de Lehman Brothers.

"Els mercats financers sempre tenen por i la caiguda d'aquesta setmana aglutina molts factors", explica Xavier Brun, director del màster en mercats financers de la UPF i gestor de fons a Trea AM. Brun destaca el darrer augment de tipus de la Fed, que dona fermesa a les paraules del seu president, Jerome Powell, que ja va avisar que els tipus s'apujarien encara que l'economia patís. "Això al capital li fa por, de manera que fuig de la renda variable i fa caure els mercats", explica. A més, s'hi suma la intervenció del Japó al mercat de divises, en què, per evitar la caiguda del ien respecte del dòlar, va comprar moneda seva i va vendre lletres del tresor dels Estats Units, "cosa que també fa caure l'economia", diu Brun.

"Si a tot això hi afegim que les publicacions preliminars dels PMI –indicador que inclou informes i enquestes mensuals d'empreses manufactureres del sector privat– han sigut pitjors del que s'esperava, tenim com a resultat una setmana molt estranya plena d'incerteses que fan por als mercats", explica l'expert. Amb tot, "fins a mitjans d'octubre, quan les empreses comencin a presentar resultats, és agosarat analitzar què passarà a finals d'any", avisa.

Dins del selectiu, només Banc Sabadell (+5,09%) i Bankinter (1,05%) han salvat la setmana amb guanys, mentre que els que més han caigut són Solaria (-14,18%) i Grifols (-14,32%). La caiguda també és generalitzada a les borses europees, que han tancat la sessió de divendres amb caigudes de l'1,97% a Londres, el 2,28% a París, l'1,97% a Frankfurt i el 3,36% a Milà. 

stats