MACROECONOMIA

L’FMI rebaixa l’eufòria de l’economia espanyola

L’organisme retalla cinc dècimes la previsió de creixement del 2021 i el situa en un 5,7%, per sota de França i Itàlia

3 min
El Fons Monetari Internacional està dirigit per Kristalina Georgieva

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha donat aquest dimarts una de freda i una de calenta a l’economia espanyola. D'una banda, ha alentit la previsió del ritme de creixement per a aquest any i l'ha fixat en un 5,7%, cinc dècimes menys que les últimes previsions del juliol. De l'altra, ha accelerat la previsió de recuperació per a l’any que ve fins al 6,4%, en aquest cas sis dècimes més que la xifra que havia donat al juliol. És a dir, la recuperació és un fet però anirà més a poc a poc del previst. En qualsevol cas, les previsions de l’FMI són menys optimistes que les últimes que va fer el govern espanyol, en les quals xifrava el creixement del producte interior brut (PIB) per a aquest any en un 6,5%, mentre que per al 2022 l’elevava al 7%.

L’alentiment de les previsions de l’FMI respecte al PIB espanyol per al 2021 s’emmarca en una rebaixa generalitzada de les economies avançades. “La recuperació global continua, però el dinamisme s’ha debilitat, limitat per la pandèmia”, subratlla l’organisme, que apunta com un dels culpables l’impacte de la variant Delta.

En aquest alentiment generalitzat, però, hi ha excepcions. És el cas de la zona euro, on l’FMI ha decidit elevar el seu creixement general fins al 5% aquest 2021. Són quatre dècimes més que les últimes estimacions. El motiu de l’increment es deu bàsicament a les revisions a l’alça tant de l’economia italiana (amb nou dècimes més, fins al 5,8%) com de la francesa (amb cinc dècimes més, fins al 6,3%), fet que compensa els descensos d’Espanya i d’Alemanya (3,1%, cinc dècimes menys per a Berlín).

Per a la resta d’economies avançades es confirma aquest alentiment del creixement per a aquest any. Els Estats Units creixeran un 6%, un punt percentual menys que les previsions del juliol; el Regne Unit un 6,8%, dues dècimes menys, i el Japó un 2,4%, quatre dècimes menys.

La falta de subministraments

A escala mundial, l’organisme dirigit per Kristalina Georgieva preveu una caiguda d’una dècima, fins al 5,9%, i manté en el 4,9% la millora per al 2022. A banda de la incertesa que provoquen les noves variants del covid-19, l’FMI també assenyala com a responsables d’aquesta rebaixa la falta de subministraments que s’està donant a les economies avançades, els desastres provocats pel canvi climàtic i la lentitud del procés de vacunació en països subdesenvolupats.

En relació amb els problemes d’oferta, l’FMI alerta dels riscos que suposarien si la situació actual s’allargués “més temps del previst”. “Els riscos d’inflació han anat a l’alça i es podrien materialitzar si el desequilibri entre oferta i demanda es manté”, deixa clar l’informe. De fet, l’organisme situa la pujada de preus a les economies avançades en el 2,8% per al 2021, una xifra que confia que baixi al 2,3% l’any 2022. 

Pel que fa a Espanya, tot i que els preus van pujar fins a un 4% al setembre per l’encariment de l’electricitat, l’organisme preveu que es tanqui aquest any amb un augment del 2,2%, la mateixa variació que presenta l’eurozona. El repunt de l’economia espanyola, segons l’FMI, també permetrà reduir la taxa d’atur fins al 15,4% el 2021 i el 14,8% l’any que ve. 

El secretari d’estat d’Economia, Gonzalo García Andreu, ha assegurat que les previsions confirmen “que la recuperació va de menys a més i s’intensificarà” i certifica que Espanya liderarà el creixement econòmic el 2022.

stats