Economia 11/05/2021

El jutge rebutja l'oferta de MajolaPerla per Majorica i obre una nova subhasta

Ara, les empreses que aspiraven a adquirir l'empresa podran millorar les ofertes anteriors

ARA Balears
2 min
La fàbrica de Majorica a Manacor.

PalmaEl jutjat mercantil ja rebutjat les ofertes de les empreses que van participar en la subhasta de Majorica i n'ha convocat una de nova, segons ha avançat l'Última Hora. Així, el jutge s'aparta del criteri de l'administrador concursal, que apostava per adjudicar l'operació a la companyia MajolaPerla, propietat de Grégoire-Augustin Bontoux Halley, un dels majors accionistes de Carrefour. L'empresari francès proposava mantenir 96 dels 275 llocs de feina que té ara Majorica, però era qui oferia més doblers: 9,56 milions d'euros.

Ara, la interlocutòria del jutge obre la subhasta a les dues ofertes que contemplen més inversió, que són la de MajolaPerla i la de Jofra Deca. No obstant això, deixa la porta oberta perquè l'administrador concursal plantegi altres possibilitats, com ara que desisteixi i que permeti que es presentin les cinc ofertes participants.

L'administrador concursal va emetre un informe a favor de MajolaPerla el 10 de març, que era la proposta que menys llocs de feina preveia mantenir. Cal recordar que Majorica va entrar en concurs de creditors el mes de novembre i varen presentar propostes cinc empreses. A part de la de l'inversor francès, també hi havia quatre ofertes més. Per una banda, Mallorca Inversiones oferia 7,6 milions d'euros i mantenir 174 llocs de feina, i la companyia Jofra Deca volia l'empresa per 7,5 milions i prometia mantenir 121 treballadors. Per altra banda, la proposta de l'empresa Inversiones Cas Germans, nom amb el qual es presenta Perlas Orquídea, era de 7,8 milions i volia mantenir 145 llocs de feina, mentre que el Group Marcel Robbez oferia 7,7 milions i prometia conservar 137 treballadors.

Un 95% de treballadors en ERTO

La pandèmia va agreujar la situació econòmica de Majorica, que feia anys que havia entrat en decadència. Va passar de facturar 22 milions d'euros el 2019 a 5,3 milions el 2020, fet que la va abocar al concurs de creditors el novembre de l'any passat. A Mallorca n'hi ha cinc botigues –a Manacor, Portocristo, Valldemossa, Palma i Coves del Drac–; també té 15 corners de gestió pròpia en centres d'El Corte Inglés i la resta de comercialització a l'Estat es fa a través d'uns 500 distribuïdors, segons fonts internes de l'empresa. Dels 275 treballadors que té, prop d'un 95% dels quals estan en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

Al mateix temps, el Govern demana als futurs compradors que mantinguin la producció a Manacor i que, dels gairebé 300 llocs de feina actuals, se'n conservin el màxim, però no els ofereix res a canvi. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va declarar el març de 2021 que l'Executiu té uns recursos "molt limitats" per poder ajudar la companyia i que, al final, "serà el jutge que decidirà quina serà l'empresa adjudicatària". "No és el moment de parlar d'ajudes directes a treballadors en cas d'ERO, ara s'ha de lluitar per mantenir els llocs de feina", va dir Negueruela.

stats