Especial: Circularitat, producte local i turisme
Economia 18/03/2023

Iniciatives circulars i turisme

L’aplicació de criteris basats en la regeneració i la reutilització dels recursos a poc a poc guanya terreny dins les empreses vinculades al sector turístic, amb l’objectiu d’evitar el malbaratament innecessari i reduir la petjada ecològica

4 min
Operaris de Deixalles traslladen electrodomèstics.

Reutilització de tots els envasos de vidre

Fundada l’any 1927, l’empresa Begudes Puig es dedica a la fabricació de refrescos quilòmetre zero. Julià Puig, quarta generació al capdavant del negoci, explica que l’empresa “ha aplicat la circularitat des del seu naixement”, ja que sempre ha entregat els seus productes i posteriorment els ha recollit buits per a la seva reutilització. Actualment, a la política d’envasos de vidre retornables s’hi estan sumant cada vegada més hotels. Puig explica que treballen amb 15 establiments, com “l’hotel Castell de Son Claret, l’hotel Sa Pedrissa i l’Steigenberger”, entre d’altres, i hi ha processos en marxa per ampliar aquest llistat. 

10.000 kg de plàstic

Sobretot, detalla Puig, els principals interessats són els “hotels amb un perfil de client més selecte, que cerca viatjar amb la menor petjada ecològica possible”. A més a més, tenen “molta demanda per part dels agroturismes”. Durant l’any 2021, es van estalviar 34.000 kg de CO2 i 10.000 de plàstic, corresponents al que s’hauria emprat si les botelles s’haguessin fabricat amb aquest material i no amb vidre. Amb tot, el projecte de l’empresa se centra actualment “a ampliar el nombre d’establiments que aposten pels envasos retornables”.

‘Amenities’ d'hotel retornables i sostenibles

L’empresa mallorquina Tot Herba, dedicada a la fabricació de cosmètica natural des de l’any 1976, va començar a apostar per la circularitat dels seus productes l’any 2018. En aquell moment, la companyia Garden Hotels va decidir treballar amb amenities retornables amb l’objectiu clar d’evitar el malbaratament diari de centenars d’unitats. És per això que el grup hoteler va proporcionar a Tot Herba envasos retornables de 300 mililitres i es va començar a treballar amb la fita clara de desenvolupar productes reutilitzables. 

La fabricació de productes de Tot Herba es fa a Palma.

45 establiments

Actualment, Tot Herba s’encarrega de la desinfecció, higienització i posterior emplenament i retorn dels amenities dels 45 establiments hotelers amb els quals treballa de manera habitual. Des de Tot Herba consideren que el fet d’apostar per la circularitat “ha permès obrir una nova línia de negoci, que ha derivat en un augment important de la facturació”. 

Tot plegat ha contribuït a poder mantenir els preus dels productes, malgrat l’encariment de les matèries primeres amb les quals operen. És per aquesta raó que “agraïm les accions del Govern que han donat impuls al desenvolupament de l’economia circular aplicada al sector turístic”.

Una segona vida al mobiliari i els electrodomèstics

La Fundació Deixalles centra la seva activitat a crear un món més sostenible i amable a partir de la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Amb aquesta fi, el gener de 2021 va iniciar el projecte Fem Que Circuli, que se centra en el foment de l’economia circular en hotels, restaurants i càterings, a través de la reutilització d’objectes i residus per part dels usuaris de la Fundació. Des del seu naixement, la iniciativa ha comptat amb la col·laboració de tota mena d’empreses del sector turístic.

120 tones de material

Des de la Fundació “es recullen els materials reutilitzables que engloben vaixelles, decoració, aparells elèctrics i voluminosos”, explica Joan Gayà, tècnic d’intermediació de residus de l’entitat. 

Després se’n fa la revisió i posada a punt per a la seva venda. També es recull el mobiliari que els hotels tenen molt repetit, “com poden ser 200 tauletes de nit”, i se’ls fa un redisseny artístic “per millorar les seves opcions de venda, a partir de tallers d’upcycling i belles arts”. Una part dels objectes torna després als hotels. La iniciativa Fem Que Circuli va recollir “120 tones de materials durant l’any 2022” i ha permès oferir sis contractes d’inserció laboral.

Sistema de distribució d'aigües circular

ARTIEM Hotels té quatre establiments a Menorca, en els quals aplica un sistema d’economia circular, certificat per l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) l’any 2022. ARTIEM articula la seva activitat per “reduir el nostre impacte en el canvi climàtic”, explica Laura Cappelli, coordinadora general dels plans d’economia circular que aplica el grup. 

Per aconseguir aquest propòsit, a tots els establiments les botelles dels minibars són retornables. A més, “les cambreres de pis són les encarregades d’anar omplint els recipients dels amenities de les habitacions a mesura que es van esgotant, a partir de dipòsits més grans, de deu litres”. Els envasos es tornen a omplir sempre sota petició del client, per tal de contribuir a crear consciència sobre si realment es necessiten, i així evitar el malbaratament injustificat de recursos. 

Per altra banda, la cadena té el compromís d’eliminar tots els plàstics d’un sol ús. En el marc d’aquest propòsit, estris com els raspalls de cabells són compostables. També s’ha procedit a eliminar les botelles d’aigua fabricades amb plàstic, a partir de la instal·lació d’un sistema d’aigua microfiltrada, un fet que “ha permès estalviar 60.000 unitats d’un sol ús”. 

També referit a la utilització de l’aigua als hotels, disposen del sistema Krivaku, present a l’hotel ARTIEM Audax, i dissenyat per millorar les condicions de treball del personal de sala i cuina. Consisteix en un tren de rentatge que permet assolir una triple circularitat de l’aigua en diferents espais de l’establiment. 

Estructura del sistema Krivaku.

1.600 metres cúbics

D’aquesta manera, l’aigua de rebuig de l’osmosi s’utilitza posteriorment per netejar els filtres de les piscines. En total, es reutilitzen “800 metres cúbics d’aigua necessaris per al manteniment de la piscina exterior i 800 més corresponents al balneari”. En el següent pas, tota aquesta aigua es tracta i s’empra per al reg dels jardins de l’hotel. 

Les iniciatives de circularitat d’ARTIEM s’apliquen a tots els establiments que gestiona la cadena independentment de la seva ubicació. Aquest fet es deu, explica Cappelli, que “malgrat que a les Illes Balears hi ha una normativa que les promou, tots aquests projectes formen part clau de la nostra identitat empresarial”.

stats