Estudi
Economia 26/07/2023

Impulsa reclama que el creixement econòmic repercuteixi més en el benestar dels ciutadans

L'Arxipèlag ha descendit del lloc 46 al 136 en el rànquing de renda per càpita de 233 regions europees

ARA Balears
2 min
La pressió turística i la compra massiva de cases a les Balears per part d’estrangers es constaten diàriament al carrer.

PalmaLa Fundació Impulsa Balears reivindica que el creixement econòmic de les Illes repercuteixi en un benestar més gran per a la ciutadania en la darrera publicació de la col·lecció Posicionament, titulada Un checkpoint a l'inici d'una nova legislatura. Un dels punts destacats d'aquest text fa referència a les mancances que tenen les Balears per traduir el creixement econòmic en benestar. "Al llarg de les dues dècades, les Illes han erosionat progressivament el diferencial de renda per càpita respecte de la mitjana europea", ha explicat Impulsa en un comunicat, en el qual també detalla que les Balears han passat de tenir una renda mitjana a la de la UE l'any 2001 (un 22,9%) a situar-se per sota l'any 2019 (-2,6%). "Una situació que, després de dos anys de pandèmia, s'ha accentuat (-19,8%)", diu el text, i recorda que l'Arxipèlag ha descendit de la posició 46 del 2001 a la 136 de 233 regions europees l'any 2021.

L'objectiu d'aquesta publicació és "facilitar als actors de les Illes, públics i privats, la tasca de llegir el context actual, interpretar els riscos i oportunitats en clau balear i donar peu a noves estratègies", ha explicat el director tècnic de la Fundació, Antoni Riera. "Articular una aposta de desenvolupament regional en l'horitzó temporal 2023-2027 és fonamental per forjar nous avantatges competitius, reorientar el lideratge turístic i assegurar les aspiracions de progrés i benestar", ha afegit.

D'altra banda, el text també assenyala que hi ha marge per mobilitzar esforços nous d'inversió pública i privada en els àmbits del talent, la tecnologia i el territori. Ara bé, això s'ha de fer de manera paral·lela a la feina per sofisticar els processos empresarials i impulsar la qualitat de les institucions.

Pel que fa al futur, Impulsa recorda la necessitat de posar el focus "en les persones i la naturalesa", des d'una perspectiva científica i tecnològica. A més, el text remarca que cal "accelerar el trànsit cap a un sistema turístic circular".

stats