Les Illes se situen entre les comunitats autònomes menys competitives

El rànquing està encapçalat per Madrid, Navarra i el País Basc

Madrid, Navarra i el País Basc varen ser les regions més competitives el 2018, segons l'Informe de Competitivitat Regional editat pel Consell General d'Economistes, que situa Balears com la cinquena per la coa, només per sobre de Castella - la Manxa, les Canàries, Andalusia i Extremadura. En l'informe, les comunitats que més varen millorar els seus índexs respecte del 2017 són Extremadura i Castella - la Manxa.

En roda de premsa, el director tècnic de l'informe, José Carlos Sánchez de la Vega, ha explicat aquest dimarts que Navarra ha passat del tercer al segon lloc com la regió més competitiva, un canvi que es produeix no sols per la millora de l'índex de la comunitat foral sinó també per l'estancament del País Basc, que descendeix a la tercera posició, i Madrid repeteix com a primera.

Segons Sánchez de la Vega, l'estancament de la competitivitat basca s'explica, en part, perquè les comunitats "amb economies més avançades arriben a cert esgotament amb un ritme de creixement menys intens", amb un potencial que va "minvant".

Això també es mostra en les comunitats que presenten indicadors de competitivitat més baixos i que, alhora, són les que més creixen "perquè són les que tenen més per guanyar", com Extremadura, Castella - la Manxa, Andalusia, les Canàries i les Balears, totes en el grup de les cinc regions amb més baix índex.

Catalunya repeteix com la quarta economia més competitiva, igual que en l'informe de l'any passat, encara que, com el País Basc, "evidencia estancament" en bona part pel "clima de crisi institucional", que, segons Sánchez de la Vega, "afecta la competitivitat".

En aquest sentit, l'economista ha assegurat que Espanya exhibeix un "triangle de la competitivitat", amb els vèrtexs a Madrid, el País Basc i Catalunya, "però aquest triangle tendeix a centrar-se més en Madrid", l'indicador del qual es dispara respecte de l'any passat i es distancia encara més de la resta.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF