Economia 04/09/2023

Les Illes tornen a liderar la taxa d'ocupació a l'agost, amb un 4,4% més que el 2022

Tot i que les dades d'afiliació interanual són positives, les xifres en comparació amb el juliol ja demostren una desacceleració, amb un augment del 3,3% de l'atur

4 min
La construcció és el sector amb més sinistralitat laboral a Balears.

PalmaLes Illes Balears tornen a assolir xifres rècord en matèria d'afiliació laboral, després de mesos a l'alça, i lideren novament la creació de llocs de feina a escala estatal. Segons ha celebrat el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern, Alejandro Saénz de San Pedro, l'Arxipèlag ha viscut el millor mes d'agost amb les millors dades d'ocupació des del 2006, amb un increment interanual del 4,4%, xifra que ha estat del 2,8% en la mitjana de les comunitats autònomes. Tot i que respecte de l'any passat l'atur ha caigut un 15,7%, en comparació amb el mes de juliol s'ha experimentat un creixement del 3,3%, mentre que al conjunt d'Espanya ha estat del 0,9%.

Per part seva, la directora general d'Ocupació, Catalina Cabrer, ha destacat que l’afiliació ha pujat especialment en els menors de 25 anys, amb un 9,2%. Pel que fa als sectors, Cabrer ha apuntat que en la construcció ha pujat un 5,7% i en hostaleria un 5,3%. També es manté un increment del 2,1% en el cas dels autònoms. Quant al tipus de contractació, la taxa de temporalitat a les Illes continua per sota del 10%, amb un 9,3%, mentre que la mitjana estatal és del 16,5%, és a dir, un 7,2% més. Així mateix, la parcialitat s'ha reduït al 16,1% i al conjunt de l'Estat al 20%.

Concretament, la xifra d'aturats a les Illes se situa en 30.131 persones, 17.304 de les quals són dones, i 12.827, homes. Entre els desocupats menors de 25 anys (2.523), 1.395 són homes i 1.128 són dones. De la resta d'edats (27.608), 16.176 són dones i 11.432 són homes. Segons les dades publicades, el mes d'agost el nombre d'aturats estrangers ha augmentat un 0,14% respecte de juliol, tot i que descendeix un 18,8% en comparació amb el mateix mes del 2022, fins a situar-se en els 5.105. Quant a sectors, l'atur ha augmentat principalment en els serveis (812 aturats més) i en la construcció (232).

Els contractes signats descendeixen quasi un 29% respecte del juliol

D'altra banda, el mes d'agost es varen signar a les Balears 31.124 contractes, xifra que suposa un descens del 28,78% respecte dels firmats el juliol i del 17,54% en comparació amb el mateix període de l'any passat. Del total de contractes, 20.408 varen ser indefinits, i 10.716, temporals. En total, d'ençà que ha començat el 2023, s'han signat a l'Arxipèlag 296.567 contractes, 216.367 dels quals varen ser indefinits.

No obstant això, la Seguretat Social va perdre a les Balears una mitjana de 2.124 cotitzadors a l'agost respecte del mes anterior, xifra que representa una caiguda del 0,33%, fins a situar-se en els 633.234 ocupats. En termes interanuals, l'afiliació ha augmentat un 4,42%. D'altra banda, les Balears varen tancar l'agost amb una mitjana de 176 treballadors en ERTO. Per sectors, de tots els afiliats a les Illes, 526.622 ho estan en règim general; 102.871, en règim d'autònoms, i 3.741, en règim del mar.

En l'àmbit estatal, l'atur ha pujat 24.826 persones a l'agost en relació amb el mes anterior, xifra que suposa un augment del 0,9%, impulsat especialment pel sector serveis, que va concretar bona part de l'increment de la desocupació. Amb la pujada de l'agost acaba una ratxa de cinc mesos consecutius de descens de l'atur. Pel que fa a les dades de la Seguretat Social, va perdre una mitjana de 185.385 cotitzadors a l'agost respecte del mes de juliol (un 0,9%), la qual cosa va dur el sistema fins als 20.706.500 ocupats, davant el màxim de 20,89 milions assolit el mes anterior. Així i tot, el total d'ocupats es va situar durant el mes d'agost en el nivell més elevat en aquest mes dins la sèrie històrica.

Els sindicats denuncien "abusos" i l'increment dels preus

Amb tot, el sindicat UGT ha celebrat les dades de l'atur i afiliació de l'agost, però ha insistit que les plantilles estan patint "abusos" per les fortes càrregues laborals i ha exigit que activin els mecanismes de mesura i control. Així, ha afirmat que l'estiu ha tingut una "activitat frenètica", amb una inflació elevada i un habitatge a preus "prohibitius", la qual cosa ha provocat "abusos" i riscos per a la salut laboral.

La secretària d'Acció Sindical, Ana Landero, ha qualificat d'"excel·lent" la dada d'afiliació i ha subratllat que la contractació continua sent de caràcter indefinit "gràcies a la Reforma Laboral". En relació amb el lleuger augment de l'atur, Landero ha assenyalat que "ja es comença a veure el principi del final de la temporada alta", atès que "cada any" augmenta la desocupació a l'agost pels cicles d'estacionalitat. En aquest sentit, espera que la campanya turística s'allargui "com més temps millor" i que les dades d'ocupació es mantinguin "més o menys estables".

A diferència d'UGT, CCOO recorda que considera que "no ens podem permetre dependre exclusivament d'una activitat que es concentra en uns pocs mesos a l'any i que, per tant, només genera salaris uns pocs mesos". Per aquest motiu, reivindiquen que "és necessari apostar per un model que pugui allargar la temporada i que s'obri a altres sectors per donar més estabilitat laboral a les persones treballadores".

En la mateixa línia, CCOO ha insistit que, tot i les bones xifres, "les famílies continuen patint molt per tenir una vida tranquil·la i digna". Per això, el sindicat "continua treballant en la negociació dels convenis col·lectius, però no és suficient: el preu de la cistella de la compra continua augmentant i el preu de l'habitatge és excessivament elevat". A conseqüència d'això, denuncien, "tenim a les Illes persones treballadores que han d'acceptar viure en infrahabitatges", una "situació inacceptable".

Finalment, la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha declarat que espera que es mantingui "la bona dinàmica laboral" fins al proper hivern, en una temporada marcada de nou per la pujada dels preus. També ha destacat "la incertesa política a Espanya o els primers signes d'estancament d'algunes economies europees" com a factors que poden influir en el "bon desenvolupament d'aquesta temporada".

stats