Economia 27/07/2023

L'atur baixa en més de 68.000 persones a les Illes el segon trimestre de l'any

És el segon major descens de tot l'Estat

ARA Balears
2 min
Cambrera a un bar de Palma.

PalmaL'atur va baixar en 68.600 persones el segon trimestre de l'any a les Balears, la qual cosa suposa el segon major descens de tot l'Estat, només per darrere de Catalunya, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les xifres també ressalten l'augment de l'ocupació en l'Arxipèlag entre abril i juny (108.100).

Segons ha informat Europa Press, ateses aquestes xifres, les Illes presenten la segona taxa d'atur més baixa aquest trimestre (7,15%) i el tercer major increment de l'activitat en aquest període de temps (39.500 actius més).

Quant a percentatges, l'ocupació ha crescut a l'Arxipèlag un 4,55% anual, és a dir, en comparació al mateix trimestre de 2022, mentre que en comparació amb el primer trimestre de 2023 s'observa un augment d'un 20,31%, el més alt d'Espanya.

En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats va caure el segon trimestre en 365.300 persones i se situa en 2.762.500. Així doncs, la taxa d'atur és d'un 11,6%, 1,67 punts percentuals menys que a l'anterior edició d'aquest informe. De fet, durant els últims 12 mesos el nombre de persones sense feina al conjunt d'Espanya ha disminuït en 157.000 persones, segons l'INE.

Segons reflecteixen les xifres d'INE, l'ocupació del segon trimestre de 2023 a les Balears s'ha situat en 640.300 persones. Es tracta de 108.100 ocupats més que el primer trimestre de l'any (un 20,3% de pujada) i 27.900 persones ocupades més, un 4,6%, respecte de l'any anterior. L'EPA assenyala també que la població activa de les Illes se situa en 689.600 persones.

D'altra banda, l'enquesta de població activa estima que a les Balears hi ha 49.300 persones aturades, la qual cosa suposa una baixada de 68.600 persones (58,2%) respecte al primer trimestre de l'any.

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha valorat aquestes xifres com a "molt positives" i ha agraït al teixit empresarial la seva "embranzida i compromís" amb la creació d'ocupació. "La nostra comunitat lidera la baixada percentual d'atur d'Espanya", ha dit.

Pimem veu "positives" les dades però adverteix del problema per confeccionar les plantilles

La patronal de la petita i mitjana empresa de Mallorca ha titllat de "positives" les xifres d'ocupació que reflecteix l'última Enquesta de Població Activa (EPA) a les Balears, però ha advertit que la situació de "plena ocupació fàctica" agreuja el problema per a confeccionar plantilles, sobretot en les petites empreses de serveis. Segons ha informat Pimem aquest dijous, "es va informar els associats sobre la necessitat d'avançar crides a fi que les plantilles estiguessin confeccionades i rodades a l'inici de la temporada".

No obstant això, el president de la patronal, Jordi Mora, ha assegurat que "les pimes tenen les plantilles ajustades a les necessitats. Però, en cas d'incapacitats temporals i de renúncies és pràcticament impossible cobrir el lloc de treball". Pel que, "es veu afectada la productivitat obligant, en uns certs casos, a reajustaments de torns i tancaments temporals de l'empresa". Des de Pimem, han deixat clar que "la causalitat es deu a l'imparable augment de l'habitatge, circumstància que ha provocat l'absència de treballadors de temporada" i que "aquest problema s'incrementa en nuclis turístics, on se suma el problema de mobilitat, amb un transport públic (encara que temporalment gratuït), no enfocat en els horaris dels treballadors".

stats