Economia 08/11/2022

Els hotelers no es plantegen apujar el sou als treballadors

Segons la presidenta de la FEHM, Maria Frontera, el Govern no sap "des de quin dia hi haurà temporada ni quan acabarà"

2 min
La presidenta de la FEHM, Maria Frontera, aquest dimarts a la WTM de Londres.

PalmaLa presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha manifestat aquest dimarts al World Travel Market (WTM) que els empresaris del sector no es plantegen a hores d'ara apujar salari als treballadors del sector, segons ha informat la FEHM amb un comunicat. Frontera ha respost d'aquesta manera a les peticions del Govern per apujar els salaris dels treballadors després de les bones xifres amb les quals ha acabat la temporada 2022 i ha qüestionat les prediccions de l'Executiu sobre un allargament de la temporada fins a una durada de deu mesos. "Ells no saben des de quin dia hi haurà temporada ni quan acabarà", ha assegurat, i ha reivindicat que els hotelers necessiten a hores d'ara "millorar la rendibilitat". "Els marges han canviat moltíssim i ara han de començar a retornar els préstecs ICO", ha afegit.

Frontera ha esquivat la possibilitat d'apujar els salaris en el proper conveni, i ha remarcat que es treballarà per assolir "una millor conciliació i una flexibilitat més gran". "Els salaris sempre s'han de revisar. Hem vist quatre o cinc convenis que s'han signat darrerament, tots amb pujades moderades. Ara hem de ser realistes i cercar la conciliació", ha continuat la presidenta de la FEHM, a més de deixar clar que "no es parla de pujades ara". "No estam treballant en aquests temes encara, sinó que ho estam fent en informes interns", ha dit. Segons Frontera, encara no es poden saber "les dades de la rendibilitat de les empreses", més enllà de la darrera temporada, perquè "de 30 mesos se n'han treballat 10".

La millora de la mobilitat ha estat una de les reivindicacions de Frontera, que ha qualificat el tramvia de Palma de "tema utòpic" i ha considerat que "no està sobre la taula". Segons la presidenta, "els europeus que visiten Mallorca" estan acostumats a desplaçar-se en bus a casa seva, mentre que "aquí no tenen opció". També ha criticat la situació del sector del taxi i ha reclamat que es tracti com una qüestió "estratègica".

"Turisme sostenible significa molt més que posar en marxa una llei turística. El Govern té un pla estratègic que no presenta ni en parla, i ningú no demana quin calendari té", ha criticat Frontera, i ha destacat que els hotelers han posat en marxa les iniciatives d'economia circular que l'Executiu ha recollit posteriorment en un document.

La representant dels hotelers també ha carregat contra els ajuntaments, perquè haurien de mantenir els serveis públics quan s'allarga la temporada. "La gestió d'una destinació turística implica moltes més coses, no només donar titulars", ha sentenciat.

stats